През почивните дни времето беше прекрасно и се качихме на

...
През почивните дни времето беше прекрасно и се качихме на
Коментари Харесай

Боян Рашев: Толкова ли е трудно Витоша да бъде достъпна?

През почивните дни времето беше прелестно и се качихме на Черни връх и станахме очевидци на следващия „ локдаун” на Витоша. Ето някои обстоятелства и мисли по тематиката, изложени от Боян Рашев, който е един от водещите специалисти по ръководство на околната среда в България пред

Черни връх евентуално означи връх по зимна посещаемост: Процесията от „ Алеко” към върха беше нескончаема - съгласно мен имаше хиляди хора. А на самата хижа пък да не приказваме - там топлийка да хвърлиш, нямаше къде да падне. Подобен брой хора на Витоша съм виждал единствено през последната неделя на август - по време на Деня на туризма.

Вероятно се дължи в огромна степен на обстоятелството, че софиянци са си в града и моловете са затворени. Това обаче няма изключително значение. Деца, млади и остарели - горе имаше от всичко по доста. Най-сетне българите всеобщо откриват хубостта на зимната планина. А тя, един път претърпяна, не се не помни и те дърпа нагоре. Радващо е.

Витоша на процедура е крайградски парк на София. Който го отхвърля, просто не е стъпвал горе. Това не е положително или неприятно, а просто факт. За мен тя е най-хубавото нещо, което София има - приносът u към качеството на живот в града е безмерен.

В същото време хиляди софиянци не съумяха да се качат, тъй като работи единствено един въжен превоз, а паркираните коли стигаха до Бай Кръстьо. Колко фамилии с деца и по-слаби хора са се отказали от проектите си посред задръстването, какъв брой време съумелите са изкарали в колите си на качване и слизане - няма по какъв начин да знам тъкмо.

Но съм сигурен, че беше гигантско мазало. Локдаунът беше двупосочен и полицията беше безусловно безпомощна. Добре, че бяхме единствено двама и ни бива в покриването на огромни дистанции за малко време.

Проблемът с достъпа до горе нараства лавинообразно с всяка минала година, само че решения не се вземат. Столична община, Политическа партия Витоша и всевъзможни други забъркани организации са в ступор по тематиката, откогато се помня. Това е ужасяващо неуместно състояние, което би трябвало да бъде преодоляно.

А решението е извънредно просто: Изграждат се огромен брой бързи лифтове с огромен потенциал - Драгалевци, Княжево, а за какво не и другаде. Насищат се автобусните линии, изключително през празници и уикенди. На входовете на двата пътя нагоре (към Алеко и Златните мостове) се поставят бариери и всеки, който желае да се качи с кола, си заплаща 50 лв. (примерно) за привилегията.

По този метод хем всеки ще има достъп, хем ще се събират пари за финансиране на дейностите на Природен парк Витоша, а за какво не и за запазване на природата в цялата страна.

Много хора, огромна част без никакъв зимен планински опит, е имало освен на Черни връх, а на всички места по високите ни планини - Мусала, Мальовица, Вихрен, Ботев. Това е отлично, само че значи и нещо друго - рискът от произшествия се усилва неимоверно.

Един ден времето ще се прецака за минути, ще хване доста неподготвени и недобре екипирани високо в планината и ще се случи огромна покруса с доста огромен брой наранени и жертви. Само въпрос на време е.

Училищната подготовка на българина не включва никакви познания и умения за оцеляване във високата планина, в морето или където и да е. Това е пропуск, който би трябвало и може да се запълни, само че се изисква предпочитание и държавническо мислене.

ПСС е страхотна организация с добре готови екипи, само че без съответен превоз - като моторни шейни и хеликоптери - те няма да могат да си свършат работата. ПСС има потребност от поддръжка в този момент, а не откакто нещастието към този момент се е случила.

Накрая най-важното: Много се веселя да видя и срещна толкоз доста хора на Витоша - това значи, че българинът живее все по-добре и има време, предпочитание и запаси за нови прекарвания. Това е естествена стъпка в еволюцията на едно развито общество.

Не разбирам обаче за какво Столична община не взема решение казуса с достъпа до най-хубавия си парк. Ще го кажа ясно: Всеки, който с дейностите или бездействието си способства за локдауна на Витоша, прави закононарушение по отношение на живота на софиянци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР