През почивните дни вероятно ще влезе в сила компенсацията от

...
През почивните дни вероятно ще влезе в сила компенсацията от
Коментари Харесай

Кога ще влезе в сила отстъпката от 25 ст. за литър бензин?

През почивните дни евентуално ще влезе в действие компенсацията от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Очакванията бяха мярката да влезе в действие от 1 юли.

Мярката не влезе от началото на месеца, защото не бяха признати параметрите й. Очакванията бяха да влезе в действие най-малко от среднощ през днешния ден, само че към момента бензиностанциите не дават отстъпка. Причината по тази причина е, че мярката чака обявяване в Държавен вестник. От Българската петролна и газова асоциация споделят, че още този уикенд отстъпката ще стане факт за множеството бензиностанции. Всеки притежател на бензиностанция самичък ще реши дали да приложи отстъпката, защото тя ще се дава от самите бензиностанции, а по-късно страната ще възвръща сумата.

Днес междинната цената на бензин А95 е 3,40 лева, а на елементарния дизел 3,56 лева От началото на годината бензинът се е повишил с близо 1 лева, а дизела с съвсем 1,10 лева И при двата типа гориво се следи нарастване от над 40% за миналите 6 месеца.

След рекордното повишаване на горивата от началото на годината, държавното облекчение от 25 ст. на литър бензин А95 и елементарния дизел е на път да влезе в действие - чака се само обнародването на мярката в Държавен вестник.

След това жителите ще могат да употребяват отстъпката на множеството бензиностанции, защото тя не е наложителна за притежателите им.

Съветваме хората преди да заредят, да попитат чиновниците дали бензиностанцията предлага или не отстъпка, след което, в случай че предлага, да се насочат за заплащане, като носят със себе си талона на автомобила, защото номерът на автомобила ще се вписва във фискалната записка. Тя би трябвало да се ревизира от служителя на бензиностанцията, сподели Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

От отстъпката ще могат да се употребяват единствено жители с леки коли, мотори и мотопеди, само че не и компании и товарни коли. Дали мярката ще е годна и за джипове - към момента остава неразбираемо.

Чакаме указания от министерството на финансите, с цел да забележим дали колите категория М1Г са високопроходимите коли дали влизат в тази категория. Според нас би трябвало да има отстъпка и за тях, само че дано да изчакаме решението на способния орган, добави Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Дали държавната отстъпка ще може да се употребява комбинирано и с други преференции, също няма еднопосочен отговор, а ще зависи от решението на всеки притежател на бензиностанция.

Със сигурност 25 ст. ще бъдат давани и към тях може би ще има и спомагателна отстъпка, която прави всеки оператор, само че отново споделям, напълно зависи от механически благоприятни условия, тъй като в случай че не е допустимо това, значи преодобряване на фискалните системи и просто няма да се случи, счита Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Масово жителите, които попитахме споделят, че мярката е закъсняла - някои я утвърждават, други - не, само че трети към този момент чакаха да употребяват отстъпката.

Цените на горивата у нас остават най-ниските в района, само че съгласно специалистите затварянето на рафинерии и съветското нахлуване над Украйна са оказали отрицателно въздействие върху цените.

Цената на горивата в действителност върви нагоре заради дефицит на подготвен артикул в Европа. Това се дължи на напълно на обстоятелството, че през последните 10 години 1/3 от европейските рафинерии затвориха за разлика от това което се случва в Съединени американски щати, където броят на рафинериите се усилва, а в Русия остава същият. Когато има един спор, в който са разрушени рафинерии в Украйна, а други излязат в планови поправки, в Европа има дефицит на горива и това се отразява на цената им, сподели Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Очакванията са, че цените ще се задържат на актуалните равнища през идващия месец, а отстъпката от 25 ст. ще важи до края на годината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР