През почивните дни експерти на Регионалната инспекция по околната среда

...
През почивните дни експерти на Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

Горя пожар в защитена местност в Силистренско

През почивните дни специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе са направили изключителна инспекция по сигнал за пожар в предпазената околност " Калимок-Бръшлен ", в землището на силистренското село Нова Черна. Това оповестиха от пресцентъра на инспекцията.

Сигналът е постъпил в следобедните часове, като пожарът е открит от оператора на системата за видеонаблюдение на колонията на къдроглавия пеликан. 

Екип на Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Тутракан, е подхванал нужните ограничения за потушаването на пожара. Експертите на инспекцията на място са открили горящи тръстикови масиви в няколко огнища, отдалечени почти на километър от колонията на предпазения тип. Към сегашния миг не е допустимо да се направи оценка на засегнатите площи, заради недостижимост до терените.

В предпазената околност " Калимок-Бръшлен "  живее най-голямата в страната дива колония на къдроглави пеликани. През последните две години броят им се е нараснал фрапантно. Според специалисти там се е преместили огромна част от птиците, които обичайно населяват резервата " Сребърна ". 

През февруари от Българското сдружение за отбрана на птиците са съумели да преброят повече от 90 двойки къдроглави пеликани в местността " Калимок-Бръшлен “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР