Това, което се случва в Джаксън Хоул, не остава в Джаксън Хоул

...
През по-голямата част от годината хората посещават Джаксън Хоул, Уайоминг,
Коментари Харесай

През по-голямата част от годината хората посещават Джаксън Хоул, Уайоминг, за да карат ски, да ловят риба на муха или просто да се насладят на огромната природна красота на региона. Но за три дни в края на август градът, разположен в сърцето на националния парк Гранд Тетън, се превръща в Уудсток за икономистите.

Там водещи икономисти от цял ​​свят се търкат рамо един с друг и се смесват с репортери и инвеститори, жадни за улики за техните икономически перспективи. Но вместо Grateful Dead, хедлайнерът на фестивала, който се провежда от 24 до 26 август, е председателят на Федералния резерв Джером Пауъл (който признава, че е Deadhead).

Той ще излезе на сцената на 46-ия такъв фестивал, организиран от Федералния резерв на Канзас Сити, официално известен като Икономически симпозиум в Джаксън Хоул, в 10:05 сутринта ET в петък. Но въпреки цялата реклама, неговият „сет“ може да продължи под 10 минути, както миналата година. И все пак тези кратки забележки през 2022 г. бяха достатъчно силни, за да разтърсят пазарите.

Подготовка на сцената: икономическият фон

Инфлацията се забави значително след миналогодишната конференция в Джаксън Хоул, заедно с проблясъци на охлаждащ пазар на труда. Но не е сигурно колко дълго ще продължи това без повече повишения на лихвите. Възможно е действията на Фед досега да са недостатъчни, за да поддържат забавянето на инфлацията.

От друга страна, тъй като има закъснения между момента, в който Фед действа и когато действията му се усетят в цялата икономика, съществува риск Фед в крайна сметка да причини повече болка, отколкото е необходимо, за да доведе инфлацията до целта на банката от 2%, ако повишава лихвените проценти твърде високо.

ФАЙЛ СНИМКА : Дъждовни капки висят на табела за Wall Street извън Нюйоркската фондова борса в Манхатън в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2020 г. REUTERS/Mike Segar/File Photo ФАЙЛОВА СНИМКА: Дъждовни капки висят на табела за Wall Street извън Нюйоркската фондова борса в Манхатън в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2020 г. REUTERS/Mike Segar/Файлова снимка Майк Сегар/Ройтерс/ФАЙЛ

По време на последната си среща през юли служителите на Фед отново казаха, че смятат, че рисковете от неповдигане на лихвените проценти достатъчно високо за борба с инфлацията надвишават риска от непреднамерено повишаване на лихвите твърде високо; следователно те избраха увеличение на лихвите с четвърт пункт. Това увеличение дойде, след като централните банкери гласуваха да задържат лихвите стабилни през юни, първата пауза, откакто започнаха да повишават лихвите през пролетта на 2022 г.

Търговците са убедени, че Фед ще спре отново на срещата си следващия месец, според CME FedWatch Tool. Но има много по-малко консенсус относно плана за игра на Фед след септември.

Ако историята е някаква индикация, речта на Пауъл може да доведе до големи промени в политиката, каза Майкъл Кейхил, вицепрезидент по валутните изследвания в Goldman Sachs.

Поглед назад към минали конференции в Джаксън Хоул

Миналогодишната конференция в Джаксън Хоул беше забележителна не само защото беше първият път от две години, когато икономисти се събраха лично. Пауъл използва основното си обръщение, за да предупреди, че служителите на Фед ще бъдат непримирими в борбата си срещу инфлацията, дори ако това означава да нанесат „болка“ на домакинствата и бизнеса. Две повишения на лихвените проценти с три четвърти пункта последваха на следващите срещи на Фед след Jackson Hole - и оттогава централната банка продължи да повишава лихвените проценти, макар и с много по-бавни темпове.

В новата история имаше няколко други забележителни речи, изнесени от конференцията в Джаксън Хоул.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, в средата, разговаря с присъстващите на годишния симпозиум на централната банка в Jackson Lake Lodge в националния парк Grand Teton, 26 август 2022 г. в Moran, Wyo. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, в центъра, разговаря с присъстващите на годишния симпозиум на централната банка в Jackson Lake Lodge в националния парк Grand Teton, 26 август 2022 г. в Moran, Wyo. Амбър Бейслер/AP

Например през 2010 г. тогавашният председател на Федералния резерв Бен Бернанке използва времето си там, за да изложи „политически варианти за по-нататъшно облекчаване“, каза Кейхил. „Това беше широко възприето като сигнал за допълнително количествено облекчаване“, каза той. Количественото облекчаване или QE е, когато Фед купува облигации в опит да намали лихвените проценти, за да стимулира икономиката.

Месеци след речта на Бернанке в Джаксън Хоул, той разкри изцяло нова фаза на закупуване на облигации в това, което сега стана известно като QE2. След това, в обръщението си през 2012 г. в Джаксън Хоул, Бернанке каза, че стагнацията на пазара на труда е „сериозна загриженост“. Той също така каза, че QE2 на Фед показва положителни нетни ползи. Малко след това Фед стартира QE3.

През 2016 г. тогавашният председател на Федералния резерв Джанет Йелън, настоящият министър на финансите, използва обръщението си в Джаксън Хоул, за да подготви пазарите за повече повишения на лихвите, като каза, че вярва, че „случаят за увеличение на лихвите по федералните фондове се засили през последните месеци. ” След това, започвайки през декември 2016 г., Фед повишава лихвите приблизително на всеки три срещи до 2018 г.

Отвъд хедлайнера

Подобно на музикален фестивал, Jackson Hole има други хедлайнери и събития на по-малки сцени.

Всъщност „невинаги ораторите на Фед са най-в центъра на вниманието“, каза Кейхил пред CNN.

Речта на Бернанке не беше единствената нашумяла реч от Джаксън Хоул през 2012 г. Майкъл Уудфорд, професор по икономика в Колумбийския университет, отправи критики към нежеланието на Фед да се ангажира изрично да поддържа ниски лихви, за да помогне на икономиката да расте. Неговата реч и констатациите отизследванията, които представи, не останаха незабелязани от Фед.

В изявлението за политиката след срещата от декември 2012 г. се казва, че служителите на Фед очакват, че „този изключително нисък диапазон за лихвения процент на федералните фондове ще бъде подходящ поне докато нивото на безработица остане над 6,5%“.

„Тази промяна беше предприета с намерението да помогне на обществеността да разбере по-добре процеса на вземане на решения от Фед в отговор на промените в икономическите условия“, каза президентът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс в колона за VoxEU от 2013 г. По време на публикуването Уилямс е бил президент на Федералния резерв на Сан Франциско.

Централните банкери извън САЩ също използваха времето си на сцената в Джаксън Хоул, за да сигнализират за промени в политиката.

Бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги подчерта в своите забележки през 2014 г. в Джаксън Хоул, че нивата на инфлация, които пазарите оценяват, са твърде ниски. Тези забележки бяха широко възприемани като отправна точка за повече QE дори след като ЕЦБ намали лихвите до отрицателна територия, каза Кейхил.

Колумнист на Financial Times отиде толкова далеч, че каза, че Драги „със сигурност е откраднал шоуто тази година [в Джаксън Хоул]“.

Без значение какво ще излезе от конференцията тази година, ясно е, че това, което се случва в Джаксън Хоул, не остава в Джаксън Хоул.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР