През първото десетдневие на декември средната месечна температура в повечето

...
През първото десетдневие на декември средната месечна температура в повечето
Коментари Харесай

Какво време ни очаква през декември

През първото десетдневие на декември междинната месечна температура в множеството региони ще бъде с 2 до 5 градуса под климатичната нормата. Малко над нормата ще са сумарните превалявания през последния месец на годната. В множеството региони те ще са сред 50 и 70 л./кв.м, в планините и южните елементи – от 75 до 120 л. /кв.м.

Eто и детайлности какво време ни чака през декември и по този начин чаканите Коледа и Нова година: 

Времето през първото десетдневие на декември

Месецът стартира с повреждане на времето и превалявания от дъжд. Ще е по-често облачно и дъждовно. По-значителни ще са преваляванията над планините и в Югоизточна и Централна  България. Към 3-4 декември  чака в крайните северозападни региони, Предбалкана и по високите западни полета да завали и сняг.

Около 5 и 7 декември времето ще се стабилизира, а облачността ще се раздра. До края на първото десетдневие след краткотрайно спиране от юг преваляванията още веднъж ще се засилват, само че ще са най-вече от сняг и температурите ще се намалят. Очаква се утежняване на синоптичната конюнктура и сериозен развой ( съгласно GFS модела ).

Средните дневните температури ще са типични за сезона и ще са сред 6-8 градуса. Очакваме сензитивно намаляване на температурите към края на първото десетдневие на декември. Очакваме съществено източно навлизане и температури под минус 10 градуса в ниските региони.

Времето през второто десетдневие на декември

Повечето климатични модели предвиждат, че странната ни ще попада под въздействие на високо налягане  над Източна Европа. Температурите ще стартират да се намаляват, а облачността над нашата страна ще е по-често раздрана и ще бъде слънчево. Очакваните температури ще са под минус 10 °С. Ще има условия и за целодневни мъгли.  

Към края на второто десетдневие, сред 17 и 20 декември, термометрите още веднъж ще се покачат. Ще е облачно и мъгливо. 

Времето през третото десетдневие на декември

Затоплянето ще не престава и по време на третото десетдневие. Около 23 и 26 декември се чакат валежи, които ще минават в снеговалежи над планинските региони. По-топло ще се задържи в ниското. Към момента (27.11.), прогнозите сочат, че към Коледа времето ще е извънредно топло и даже дневните температури ще са над 15 °С. 

Към края на годината температурите ще се намаляват. Очакваме и нови превалявания от дъжд към Нова година.

Разбира се, както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са прекомерно дълготрайни в метеорологията и е допустимо да претърпят промени, предвиждат от meteo balkans.

Месечните прогнози дават единствено обща визия за времето заради невъзможността за по-детайлна прогноза в съответен район за толкоз дълъг интервал от време. Месечната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР