През първите три месеца на тази година Хърватският здравноосигурителен институт

...
През първите три месеца на тази година Хърватският здравноосигурителен институт
Коментари Харесай

Всяко трето отсъствие от работа по болест в Хърватия се оказва фалшиво

През първите три месеца на тази година Хърватският здравноосигурителен институт откри, че 31 % от отсъствията от работа по болест не са издадени с основателна причина, заяви организация ХИНА.

За обсъждания интервал институтът е направил 2321 инспекции на болнични в лекарски кабинети, като са тествани 8459 обезпечени лица, написа през днешния ден всекидневникът “Ютарни лист ”.

Общо  2589 от души са получили подправени болнични вместо да отидат на работа.

Общо 1793 са подадените претенции от работодатели за надзор на чиновниците им. Инспекторите са ревизирали 1403 случая и са прегледали 1066 пациенти. Установено е, че 260 от тях, или 24 %, са употребили отпуск по болест без медицински аргументи.

В съпоставяне с предпандемичната 2019 година броят на инспекциите на болничните е повишен със 180 %.

По данни на Хърватския здравноосигурителен институт през първите три месеца на тази година въз основа на надзор на болничните са наложени 50 санкции в лекарските кабинети, 41 от които предизвестия.

Интересното е, че се усилва и броят на работодателите, които желаят надзор на дадените болнични. През първите три месеца на тази година са подадени 1793 такива претенции, през предходната година 1047, а през предпандемичната (2019 г.) - 1480.

Годишно в Хърватия се отделят 220 милиона евро от здравния бюджет за компенсации по време на неявяване от работа по болест, а работодателите би трябвало да отделят спомагателна сума за същата цел.

Общо към 18 милиона дни се прекарват в болнични. Около 55 000 служащи излизат в болнични всеки ден, а в годините на пандемията - над 65 000, като междинната дълготрайност на болничния е към две седмици.

Като се има поради, че инспекциите демонстрираха, че една трета от болничните са подправени, това би означавало, че всеки ден над 15 000 служащи не са на работа, само че не са и заболели.

На годишно равнище сумата, изплащана за неоснователни отсъствия от работа по болест от здравноосигурителния институт, е 70 милиона евро, а още 70 милиона евро изплащат компаниите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР