През първите 9 месеца на 2021 г. BioNTech е спечелила

...
През първите 9 месеца на 2021 г. BioNTech е спечелила
Коментари Харесай

Милиардите от ваксините на BioNTech възраждат германски град

През първите 9 месеца на 2021 година BioNTech е спечелила 7,1 милиарда евро. Благодарение на триумфа на компанията немският град Майнц регистрира рекордни доходи. Нещо повече: градът може да се трансформира в международен теоретичен център, споделя Deutsche Welle.

Пандемията нанесе големи стопански вреди на доста градове по света. В немския Майнц се случи тъкмо противоположното: той забогатя тъкмо по време на пандемията. Или по-точно – с помощта на битката против нея. Сега градът на Рейн може да се трансформира в един от международните научни и медицински центрове в региона на онкологията, вирусологията и геронтологията.
Невероятният триумф на Шахин и Тюреджи

В Средновековието Майнц процъфтява с помощта на Йохан Гутенберг и неговото изобретение – книгопечатането. В дните на глобализираната стопанска система новият подем на Майнц се дължи на съпружеската двойка Угур Шахин и Йозлем Тюреджи – двамата учени имунолози и преподаватели в медицинския факултет в Университета в Майнц, носещ името на Гутенберг. Те стоят зад биотехнологичната компания BioNTech, основала ваксина против смъртоносния ковид.

We`ve reached a new milestone: We`ve manufactured 1bn doses of our based vaccine together with our partner. Our teams go above & beyond every day to bring the vaccine to as many people as possible around the world. Kudos to our colleagues!
— BioNTech SE (@BioNTech_Group)

В началото на 2020 година американският фармацевтичен колос Pfizer подписа стратегическо съдействие с BioNTech, провежда широкомащабна трета фаза на клиничните тествания на имунизацията, приготви документите за регистрирането ѝ в Съединени американски щати и Европейски Съюз, а в самия завършек на 2020 година даде и индустриални мощности, с цел да може тя бързо да бъде пусната на пазара.

Ваксината изигра решаваща роля по време на имунизационните акции по света. Тя се оказа доста ефикасна, а и налична. Защото фирмите-партньори съумяха в доста къс период. Така за по-малко от година двете компании осъществиха многомилиардни облаги, а по едно и също време с тях към 3 немски града потекоха и големи приходи от налози.
Как Майнц внезапно забогатя

Само през първите 9 месеца на годината компанията BioNTech регистрира облага от 7,1 милиарда евро. Колко тъкмо са отишли в хазната на Майнц като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че за първи път от доста години насам градът ще завърши годината на плюс.

Вместо упования минус от 36 милиона евро, Майнц регистрира рекорден остатък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се чака плюс – в размер на 490 милиона евро. Затова градските управляващи считат, че в края на 2022 година ще могат освен да върнат всичките си остарели отговорности, насъбрани от 1980 година насам, само че и ще съумеят да понижат налозите на локалния бизнес, с което да привлекат и нови компании.

Компанията BioNTech бе основана през 2008 година с желание да създаде нови способи за лекуване на рака – въз основа на РНК-технологиите. В битката против Covid-19 тя потвърди своята успеваемост, а от нея се чака и пробив по главното ѝ направление – битката против онкологичните болести. Едновременно с това се работи и по основаването на ваксина против маларията. От всичко това се чакат обилни нови приходи в хазната на Майнц.
В какво влага Угур Шахин?
The celebration of the topping-out of our new manufacturing facility in Mainz, Germany, with special guest Malu, Minister President of Rhineland-Palatine, was an important milestone on our way to turning our vision of individualized cancer medicine into a reality.
— BioNTech SE (@BioNTech_Group)

Благодарение на непредвидения прилив на данъчни приходи в Майнц, който има към 220 000 поданици, се обрисува строителен и капиталов взрив. Управителят и съсобственик на BioNTech Угур Шахин заяви, че счита да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови здания в целия град. Сред тях е и една индустриална площадка за бъдещите препарати против ракови болести.

Още при започване на 2022 година компанията ще трансферира основната си квартира в прилежаща някогашна казарма на Бундесвера. " Там ще построим нови лаборатории и офиси ", заяви проф. Шахин. В момента в Майнц BioNTech има към 1800 чиновници. През идващото десетилетие в града се чака да се отворят до 5000 нови високоплатени работни места за учени и експерти в медицината и фармацевтиката.

" Във времената на пандемията BioNTech трансформира Майнц в международна аптека ", радва се кметът на града Михаел Еблинг. Сегашната му упоритост е да го трансформира в " световен софтуерен център в региона на онкологията и геронтологията ". " Благодарение на международния триумф на BioNTech, нашият град получи късмет, какъвто идва единствено един път на столетие ", споделя Петер Хенер, президент на Търговско-промишлената палата на Райн-Хесен.
И други градове се възползват от облагите на BioNTech

Град Майнц е столица на федералната провинция Райнланд-Пфалц. Тъй като данъчните приходи от BioNTech са толкоз обилни, в бъдеще Райланд-Пфалц очевидно няма да бъде към този момент район, дотиран от федералния бюджет на Германия, а самичък ще се трансформира в донор. В момента 11 провинции са дотирани от федералния бюджет, а 5 са донори.

Впрочем, от облагите на BioNTech изгоди извличат и още два немски града – Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха издигнати нови лабораторни пространства.

А в Марбург се намира главният цех на BioNTech. Сградата там беше закупена преди година и единствено за броени месеци се трансформира в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света. Целта, която са си сложили в Марбург, е да доближат произвеждане от 1 милиард дози годишно. " Ние обаче можем да си представим, че някой ден ще произвеждаме и още повече ", споделя проф. Угур Шахин.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР