През първите 4 месеца на 2021 г. в сравнение с

...
През първите 4 месеца на 2021 г. в сравнение с
Коментари Харесай

Гаражите в София струват колкото едностайно жилище

През първите 4 месеца на 2021 година спрямо януари-април 2020 година Въпреки че сравнението обгръща съвсем два месеца от м.г. с доста малко покупко-продажби поради почналото изключително състояние, сравнението със същия интервал на 2019 година също сочи нарастване на покупко-продажбите, само че единствено два пъти, оповестява пред вестник " 24 часа " Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на най-голямата имотна организация в страната – " Адрес ".

Цените също не престават да вървят нагоре. В столицата през първите четири месеца на тази година междинният растеж на годишна база е 5,93%, само че в " Лозенец ", в " Яворов " и в " Иван Вазов " е сред 7 и 8%.

В Бургас цените се движат нагоре с 4,3%, в Пловдив – с 2,83%. Във Варна обаче се следи спад от 3,2% и съгласно Тенекеджиева той се дължи на забавно събитие. " Изградената в последно време инфраструктура в морската столица разрешава на от ден на ден хора да си купуват жилища в околните курорти (а те по принцип са по-евтини), в сравнение с в централните елементи и това въздейства върху междинните стойности на покупко-продажбите, които падат ", изяснява тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пазарът на недвижими парцели в България продължава да пораства с...

Нерешените проблеми с паркирането в огромните градове, където е най-активният пазар на жилища, към този момент водят до това паркоместата и изключително гаражите да нарастват повече даже от жилищата, сподели шефката на " Адрес ". В столицата един гараж умерено може да се продаде за 30 000 евро, а паркомясто – за 20 000 евро. С тези пари може да се купи дребен ваканционен парцел на морето и даже едностаен в по-периферните елементи на огромен регионален град.

" Имаме случаи на хора, изключително в новоизграждащи се региони като " Манастирски ливади ", " Кръстова вада " или другаде, на които бизнесмените вършат отстъпки в цената при пазаруване на жилището, само че въобще не са склонни да се пазарят за цената на паркомястото или гаража. Или пък, в случай че съседи видят, че гараж не се употребява, стартират да се обаждат на притежателя през ден с оферти да им го продаде ", споделя шефката на " Адрес ".

Според нея сегашният многолюден пазар на жилища се дължи на няколко фактора. Специално в столицата има сериозен растеж на заплатите, във всеки случай по-голям, в сравнение с самите жилища. През интервала 2018-2020 година междинната заплата в София е повишена с 22% при 13-процентен растеж на цените на жилищата. Другият мощен фактор са, които у нас не престават да понижават даже в последните месеци и към този момент всеобщо са под 3%, най-често сред 2,6 и 2,9%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Жилищните заеми не престават да са шлагер измежду хората. Най-голям растеж от близо 19% за година има при зае...

" В Съединени американски щати е почнал развой на повишаване на междинната рента по ипотеките, само че най-малко към този момент Европейската централна банка не дава сигнали за такова нещо в еврозоната. Според мен актуалната обстановка ще продължи най-малко още една година. Дори да се случи лихвите в Европейски Съюз да тръгнат нагоре, у нас подобен сюжет ще отнеме повече време, въпреки че сигурно това би довело до по-предпазливо държание от страна на купувачите ", сподели тя.

В момента покупките на жилище с заем съставляват най-малко половината от всичките, като в множеството случаи банката покрива сред 50 и 80% от цената на жилището.

" Изчисленията ни демонстрират, че месечната вноска по ипотечен заем за двустаен апартамент в " Манастирски ливади " съставлява малко над 20% от общите приходи на домакинство с двама работещи. В дадения случай преглеждаме апартамент на стойност 120 000 евро, 20% самоучастие на купувачите и период 25 години. Изборът " наем или заем " има относително сходни индикатори – вноската по заема е 450 евро, а месечният наем – 400 евро ", споделя Тенекеджиева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР