През първата половина на 2022 г., 12 големи международни търговски

...
През първата половина на 2022 г., 12 големи международни търговски
Коментари Харесай

Колко големи компании напуснаха Русия тази година?

През първата половина на 2022 година, 12 огромни интернационалните търговски марки за търговия " на дребно " напуснаха Русия и единствено 2 навлязоха на съветския пазар, написа в изследване на консултантската компания Knight Frank Russia, заяви Прайм.

По-конкретно, обявиха отдръпването си от страната: Nike (САЩ), Starbucks (САЩ), IKEA (Швеция), Levi Strauss & Co (САЩ), Victoria`s Secret (САЩ), Prisma (Финландия), Hesburger (Финландия), Paulig Cafe & Store (Финландия), Jacquemus (Франция), Jysk (Дания), Coty (Франция/САЩ), Watsons (Китай).

От началото на годината в Русия са пристигнали две нови интернационалните марки: през първото тримесечие в Москва беше открит монобутик Vilhelm Parfumerie, през второто тримесечие - китайски магазин за спортно облекло и обувки Li-Ning се появи в Краснодар. А през първите шест месеца на предходната година, 7 задгранични търговци " на дребно " започнаха работа в страната.

По данни на консултантската компания, като цяло повече от 180 огромни задгранични компании - в това число онлайн магазини, логистични и медийни компании - оповестиха прекъсване на търговски, капиталови действия, както и доставки за Русия.

Най-голям дял измежду отдръпналите се от Русия компании заемат марките от стилния сегмент (19%), следвани от сферата на бързооборотните артикули и автомобилните компании (по 12%), а минимален е делът на бранша на хранителни артикули, " Направи си самичък ", артикули за дома и деца (по 1%).

Четири турски марки обявяват проекти да навлязат на съветския пазар до края на годината: заведенията за хранене за бързо хранене Chitir Chicken, Yesen Burger и Little Kitchen, както и веригата за кафе Arabica. Много други марки от Турция водят договаряния за разширение на наличието си в страната и увеличение на продажбите, в това число огромните производители на облекло adL, Mudo, LTB, Twist и Ipekyol. Освен това, вериги за продажби " на дребно " от Казахстан и Обединените арабски емирства разискват нахлуване на съветския пазар, се споделя в изследването.

" Чуждестранните компании, които са прекратили активността си в Русия, ще продължат да трансферират бизнеса си на локални " играчи " или на такива от други страни, които ще могат да продължат да развиват съответните марки в страната.

Стратегията ще се разграничава при всеки случай: някои марки ще продължат да продават бизнеса напълно или отчасти, до момента в който други краткотрайно ще трансферират каузи на компанията за доверителното ръководство на локално сдружение.

Такива маневри ще разрешат на доста от задграничните търговци " на дребно " още веднъж да се върнат на съветския пазар и след известно време да продължат бизнес активността си в нормалния формат ", счита Knight Frank.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР