През октомври равнището на регистрираната безработица е 6.7%, като нараства

...
През октомври равнището на регистрираната безработица е 6.7%, като нараства
Коментари Харесай

Символичен ръст от 0,2% на безработицата за месец

През октомври нивото на записаната безработица е 6.7%, като нараства с 0.2 процентни пункта по отношение на септември, оповестяват от Агенцията по заетостта. За прилагане на посредническите услуги в бюрата по труда към този момент интензивно се записват завършилите работа в летните сезонни действия, най-вече в областите Бургас и Варна.

В съпоставяне с октомври 2016 година нивото на безработица е доста по-ниско – с 1.2 процентни пункта.

Регистрираните безработни в края на месеца са 220 172. Техният брой се усилва по отношение на предходния месец с 3.2%, а по отношение на година по-рано се регистрира доста понижение – от 14.7%. От новорегистрираните безработни през октомври 1 054 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. Броят на задействаните от посредниците и медиаторите в бюрата по труда и техните сътрудници от началото на годината доближава 10 389 лица.

Предоставяните в бюрата по труда услуги са ориентирани с изключение на към безработни лица и към заети, учащи и пенсионери. През месеца като търсещи работа са регистрирани общо 1 205 заети, учащи и пенсионери, с което броят им от началото на годината към този момент е 4 379.

20 456 лица през октомври са постъпили на работа по данни на Агенцията по заетостта, с което общият брой на устроените през десетте месеца на 2017 доближава 208 260. Значителен е делът на почналите работа в действителната стопанска система – 81.8% от общо постъпилите. В резултат на дейните ограничения за поощряване на заетостта през месеца в субсидирана претовареност са включени общо 3 727 безработни лица, в това число 1 483 по планове, финансирани по Оперативната стратегия за развиване на човешките запаси. За интервала януари – октомври общо 26 782 безработни лица са устроени на работни места, субсидирани от държавния бюджет и Европейския обществен фонд.

В сходство с увеличеното търсене на квалифицирана работна мощ Агенцията по заетостта продължава образованията за придобиване на професионална подготовка и основни компетентности. Включените безработни в образование през месеца наброяват 143 лица, а от началото на годината броят им е 17 563. Провеждат се и групови срещи за професионално насочване и интензивно държание на пазара на труда. В мероприятията за професионално насочване и активиране са взели участие 13 321 безработни лица.

14 168 свободни работни места на първичния пазар са декларирали работодателите, като над половината от тях са от частния бранш - 75.3%. Бизнесът търси работна мощ в следните стопански действия: преработваща индустрия (4 435); търговия (2 445); хотелиерство и ресторантьорство (1 017); административни и спомагателни действия (1 002); строителство (859); обучение (656); държавно ръководство (651); превоз, депозиране и пощи (627); интервенции с недвижими парцели (370) и други

Най-търсените специалности по декларирани работни места в бюрата по труда са служащи в добивната и преработваща промишленост; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, камериери и т.н.); квалифицирани служащи в производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях; водачи на МПС и преносими съоръжения; преподаватели; монтажници и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР