През октомври 2023 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През октомври 2023 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

През октомври общият показател на бизнес климата у нас намалява с 2,7 пункта

През октомври 2023 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 2,7 пункта по отношение на предходния месец (от 24,7% на 22,0%) (фиг. 1). Понижение на индикатора се следи в индустрията, строителството и търговията на дребно, до момента в който в бранша на услугите е записано нарастване.

Фиг. 1. Бизнес климат - общо

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се намалява с 1,7 пункта (от 25,2% на 23,5%) вследствие на неподходящите оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията.

Същевременно през интервала юли - октомври 2023 година осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се усилва от 5,3 на 5,6. Средното натоварване на мощностите нараства с 0,7 пункта и доближава 76,2%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува дефицит на мощности.

Основните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ. Последната анкета регистрира усилване на отрицателното въздействие на факторите...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР