През октомври 2021 г. изследването показва нарастване на песимизма в

...
През октомври 2021 г. изследването показва нарастване на песимизма в
Коментари Харесай

Октомври донесе песимизъм на потребителите

През октомври 2021 година проучването демонстрира повишаване на скептицизма в оценките и упованията на потребителите спрямо юли. Общият индикатор на доверие на потребителите понижава с 10.8 пункта по отношение на нивото си от преди три месеца, което се дължи на намаленото доверие измежду популацията както в селата, по този начин и в градовете - надлежно с 11.9 и 10.2 пункта.

Причината за това са нарасналите цени през последната година и продължаващото повишаване, невъзможността да се икономисва, безработицата. От данните се вижда, че доста хора - както от градовете, по този начин и от селата, не виждат опция за по-големи покупки, както и не възнамеряват да вършат усъвършенствания в дома си.

Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и упованията за идващите дванадесет месеца, са по-песимистични по отношение на предходното наблюдаване, вследствие на което балансовите индикатори понижават надлежно с 9.6 и с 13.3 пункта. По-негативни спрямо три месеца по-рано са и оценките и упованията им по отношение на измененията във финансовото положение на техните семейства.

Настоящата икономическа обстановка в страната се прави оценка от по-голяма част от потребителите като неподходяща за икономисване, а и упованията им във връзка с опцията да икономисват през идващите дванадесет месеца се утежняват.

Същевременно потребителите не престават да считат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, като инфлационните упования се резервират и за идващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца скептицизмът също нараства, като мненията на популацията и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните упования.

Последната анкета регистрира утежняване на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, като и желанията на потребителите да правят такива разноски през идващите дванадесет месеца са по-резервирани.

Негативна е и настройката им във връзка с осъществяването на разноски за " покупка на кола " и за " усъвършенствания в дома " през идващите дванадесет месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР