През новия сезон пристанище Бургас няма да посреща круизни чуждестранни

...
През новия сезон пристанище Бургас няма да посреща круизни чуждестранни
Коментари Харесай

Без круизни чуждестранни кораби в Бургас, Варна също ще последва тази съдба

През новия сезон пристанище Бургас няма да посреща круизни задгранични кораби, а такава ще бъде ориста и на пристанище Варна, където последната резервация за месец октомври към момента не е канселирана. Крузиният бранш претърпя цялостен срив през последните години. Местните разчитат единствено на дребните вътрешни морски линии да привлекат туристи.

След коронавирус рецесията желанието на мнозина да пътуват се върна. А предложенията на туристи от няколко континента за пътеществие до черноморските пристанища не закъсняха. Войната в Украйна, обаче тотално срина очакванията на туроператорите в бранша.

" В момента в който се пуснаха круизни направления за тази година бяха продадени безусловно за дни. Всички круизни кораби, които бяха декларирали посещаване, а те бяха над 25. Кабините им се продадоха за дни ", съобщи Владимир Караджов - туроператор.

Към сегашния миг няма нито един круизен транспортен съд да премине Босфора в наша посока, предвиждат в сектора. " Няма да има такива тази година и няма от последните седем години, защото круизния бизнес е доста сензитивен на тематика сигурност и политически събития. След войната в Сирия цялото източно средиземноморие се изпразни от круизни кораби, тая война почти завърши и в този момент имаме нова такава обстановка в Черно море ", изясни още той.

Съмнения за сигурността на туристите се ускори и след новините за морски мини плаващи в Черно море и откритите такива в Румъния, както и наоколо до Резово. Това от своя страна освен канселира маршрутите към Черно море, само че и оскъпи застраховките.

" Един круизен транспортен съд коства от порядъка на един милиард $. Едва ли някоя компания притежател на такова оборудване би рискувала да го вкара в морски води, които не са на 100% обезпечени. Освен това застрахователните компании които правят застраховките на тези кораби ще им изискат такива застрахователни награди, каквито безусловно биха ги отказали ", уточни Караджов.

В сектора разясняват още, че е значимо освен по кое време ще приключи войната в Украйна с цел да стартират планувания на крузи, само че и по какъв начин ще зъавърши. Защото след анексирането на Крим през 2014 година, наказания стопираха круизните кораби до пристанища в Ялта, Севастопол и Крим. А дестинации единствено до Бургас, Варна и Констанца не били задоволителни за огромните първокласни лайнери. А другояче замразени са проектите и за морска линия от Бургас до турския Инеада, както и тези Балчик, Белослав, Албена и Камчия, каквито бяха планувани още през 2018-та година. И въпреки всичко остават плаванията до туристическите забележителности като да вземем за пример до единствения ни остров трансфорат в туристическа забележителност.

" В момента пътува корабчето " Бургос ", новото корабче с което община Бургас се снабди в края на предишното лято, тогава също беше употребявано. Във всеки миг ще стартира и " Анастасия ". В момента поръчките ни са през укендите, само че с набирането на скоростта на летния сезон да има курсове всеки ден ", допусна Диана Саватева - зам.кмет община Бургас.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР