През нощта мозъкът гладува, защото нивото на кръвната захар пада.

...
През нощта мозъкът гладува, защото нивото на кръвната захар пада.
Коментари Харесай

Добрата закуска зарежда с тонус

През нощта мозъкът гладува, тъй като равнището на кръвната захар пада. Затова заран, до момента в който не хапнем, сме по-разсеяни и неработоспособни. А най-хубавата закуска са зърнените храни, мюслитo, суровите плодове и орехите.

Важно е да пием и вода, тъй като мозъкът се състои от 86 % вода. Обезводняването се отразява директно на умствените качества, води до бърза отмалялост, заплеснатост и липса на тонус. Най-подходяща е минералната, соковете и билковите чайове. Особено потребна е комбинацията от мента, мащерка, жълт кантарион. С добър резултат за мозъка е зеленият чай.

Мозъкът се нуждае от цинк. Той поддържа доста процеси, а организмът няма огромни ресурси. Затова би трябвало да си го набавим с орехи, пълнозърнест самун и месо от кокошка. Дневните потребности са от 5-25 мг цинк, а за бременните те са и повече.

 Закуска с корнфлейкс

Ако ви следва усилена умствена работа и желаете да сте във форма, не яжте рафинирана бяла захар, а плодова. Богати на фруктоза са цитрусите, гроздето и черешите. Полезни са пълнозърнестият самун, груханата пшеница и овесените ядки. Те са източници на предпазени въглехидрати, не разрешават на кръвната захар да се увеличи внезапно, което постоянно води до унесеност и лесна отмалялост.

Мозъкът се нуждае от О2. Затова е значимо да се ядат храни, които доставят желязо - месо и зеленчуци, богати на стоманени соли - лапад, спанак и марули.

Една-две чаени лъжички пчелен прашец, който се смуче като бонбон, също са източник на скъпия микроелемент. Желязото е значима съставна част на хемоглобина, който транспортира О2 до всички кафези. Витамин С пък усъвършенства усвояването на желязото. Затова е добре да се одобряват по 200-300 мг на ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР