През ноември се очаква смъртността от Ковид-19 да нарасне значително.

...
През ноември се очаква смъртността от Ковид-19 да нарасне значително.
Коментари Харесай

Учени: Смъртността от Ковид-19 рязко нараства

През ноември се чака смъртността от Ковид-19 да нарасне доста. А носителите на вируса, които нямат признаци, се трансформират във все по-голяма опасност за рисковите групи. Учени на " Роберт Кох " показаха изследване.

Втората вълна на пандемията от ковид се оказа по-мощна от първата, демонстрират статистическите данни от множеството страни в Европа, включително Германия и България. В същото време в Германия смъртността от Ковид-19 през месеците септември и октомври е била релативно ниска спрямо тази от пролетта. Но при започване на ноември тя внезапно стартира да нараства, предизвестяват немски учени.

С помощта на разнообразни математически модели учените са създали няколко прогнози за Германия, които обаче по всяка възможност важат също и за други страни със подобен растеж на инфекциите. Изследователи от Института „ Макс Планк " в Гьотинген са открили, че през лятото и до началото на есента със SARS-CoV-2 са се заразявали най-много хора под 60-годишна възраст.

Очаква се съществено нарастване на смъртните случаи

„ Изхождайки от това, че от заразяването до настъпването на възможна гибел изминават приблизително 14 дни, авторският колектив от Гьотинген стига до извода, че след рекордно високия брой новозаразени в края на октомври и началото на ноември (по 18-19 хиляди на денонощие) към средата на ноември ще има съществено нарастване на смъртните случаи.

Ако в края на октомври в Германия имаше по към 300 смъртни случая на седмица по отношение на ковид, през ноември те евентуално ще се усилят и може да са сред 500 и 800 за седмица, споделя Виола Приземан от изследователския екип.

Тази прогноза наподобява към този момент се сбъдва: Институтът „ Роберт Кох " заяви, че в Германия до момента са умряли 11 306 души с Ковид-19, а инфектираните от началото на годината са 668 114.

Приземан счита, че от началото на есента все по-често се заразяват хората над 60 години, а общото повишаване на инфекциите последователно претрупва здравната система. Поради това не постоянно могат подробно да се проследят контактите на всички инфектирани. Едно от следствията е, че от ден на ден асимптоматични носители на вируса несъзнателно се трансформират в опасност за хората от рисковите групи, включително за по-възрастните.

За да си възвърнем контрола над епидемиологичната конюнктура, е належащо незабавно да бъде понижен броят на новите инфекции. В противоположен случай неизбежно ще би трябвало да бъдат наложени доста по-строги ограничения. Особено в случай че се стигне до такава степен, че лечебните заведения изчерпат свободните си потенциали, гласи един от изводите на създателите на проучването.

Усилия в името на главната цел

Учените от Гьотинген приветстват прелюдия на 2 ноември непълен локдаун, който ще продължи до края на месеца. Виола Приземан не се ангажира с преценка доколко скоростта на разпространяване на вируса може да бъде забавена от това, че заведенията за хранене са затворени, а културният живот е западнал. Но тя приветства всички ограничения, които спомагат за постигането на главната цел – да бъде понижен броят на новите инфекции до размер, който ще разреши на здравните управляващи още веднъж да наблюдават и прекъсват веригите от инфекции.

През лятото (до средата на септември) Германия се справяше сполучливо с тази задача. Да напомним, че през този интервал смъртността от Ковид-19 в страната беше доста ниска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР