През ноември ОББ събра на специално събитие над 350 гости,

...
През ноември ОББ събра на специално събитие над 350 гости,
Коментари Харесай

ОББ със събитие за тенденциите на ипотечния пазар

През ноември ОББ събра на особено събитие над 350 посетители, измежду които притежатели и мениджъри на компании за кредитно ходатайство, организации за недвижими парцели, строители, вложители и застрахователи. В рамките на срещата на тематика „ Тенденциите в имотния и ипотечния пазар ” Борислав Гостев, началник отдел „ Управление на търговски сътрудници “ в ОББ, показа информация за миналото деветмесечие на 2022 година

Според данните на Българска народна банка през първите девет месеца на тази година са отпуснати ипотечни заеми в размер на 4.9 милиарда лева, което съставлява растеж от 27%, по отношение на същия интервал на предходната година, когато тази сума е била 3.8 милиарда лева Данните на Българска народна банка включват освен заемите за покупка, само че и тези за рефинансиране на заеми от други банки.

По данни от Агенция по вписванията 24 000 нови имотни покупко-продажби са изповядани в гр. София за миналите девет месеца, което съставлява 4% спад по отношение на аналогичния интервал за предходната година. Вписани са 11 863 ипотеки, като този брой образува над 34% от общия брой за България. Тази статистика се удостоверява и по отношение на данните на ОББ, където 40% от отпуснатите ипотечни заеми са за парцели в столицата.

По данни на ОББ междинният размер на жилищен заем през тази година в София е 234 хиляди лв., което съставлява приблизително финансиране от 69% от цената на парцелите. По отношение на типовете кредитиране – 74% са за покупка на парцел, 4% за настоящи потребности, 22% за рефинансиране. Жителите на гр. София избират по-дългите периоди, като 64% от заемите се отпускат за период сред 21-30 години. Най-често парцели с ипотечен заем купуват клиентите сред 30 и 39-годишна възраст, които са 54% от всички кредитополучатели на банката. За поредна година най-многобройна е категорията на отпуснати заеми на клиентите с най-високи месечни приходи (над 3 500 лева.) или общо 42% от жителите на столицата.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР