През ноември миналата година продукцията, която е създадена в сектор

...
През ноември миналата година продукцията, която е създадена в сектор
Коментари Харесай

Строителите у нас са имали повече работа през ноември

През ноември предходната година продукцията, която е основана в бранш „ Строителство “, е с 1.9% над нивото от октомври, сочат предварителните данни от Националния статистически институт. Това се случва след нулевата стойност през септември и спада от 0.6% през октомври.

Този напредък е подсилен и от двата подсектора. Продукцията от гражданското/инженерното строителство през ноември се усилва с по-бърз ритъм - 2.1%, откакто в двата предишни месеца компаниите оповестиха за стесняване на активността. В същото време сградното строителство пораства с 1.7% по отношение на октомври, когато имаше спад от 0.8% в продукцията. То е подкрепено или подтикнато от търсенето на жилища и дейната търговия.

Месечните показатели демонстрират краткосрочните промени на строителната продукция сред два сравнявани интервала. Тази информация може да се употребява за разбор на настоящото положение на строителството в страната, както и за краткосрочни прогнози за бъдещото му развиване.

Годишни промени

Календарно изгладените данни демонстрират нарастване от 3.2% на строителната продукция през ноември предходната година в съпоставяне със същия месец на 2020-а. На годишна база покачването на този показател се дефинира от позитивния ритъм както при сградното строителство с записано нарастване от 3.3%, по този начин и при гражданското/инженерното строителство - с 3.1 на 100.

През ноември

бизнес климатът в строителството се утежни

като отразява влошените оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение строителна интензивност и осигуреността на производството с поръчки са понижени по отношение на октомври, като и прогнозите им за активността през идващите три месеца са по-песимистични.
Основните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицита на работна мощ, като последната анкета регистрира повишаване на отрицателното им въздействие.
В съпоставяне с октомври делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в строителството да се покачат през идващите три месеца, се усилва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР