България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитетРазпалването

...
България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитетРазпалването
Коментари Харесай

Радев: Гарантирането на сигурността може да се реши само с обединяване на усилията на страните от НАТО и ЕС

България е твърдо решена да развива личния си защитителен потенциал

Разпалването на нови военни спорове в разнообразни точки на света и пълномащабната война на безсилие на Русия против Украйна изправят отбранителната промишленост и просвета пред нови непознати провокации, съобщи президентът Румен Радев в словото си при откриването на 16-ото Международно ревю за отбранителни артикули и услуги „ Хемус 2024 “ в Международен панаир – Пловдив, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него неналичието на задоволително потенциал за производство на нужните количества въоръжение и муниции, бързото навлизане и конфликт на бойното поле на нови технологии и изкуствени разсъдък водят до висок несъразмерен резултат.

Справянето с провокациите и гарантирането на сигурността може да се реши единствено с сливане на напъните на страните от НАТО и Европейски Съюз, належащо е още ангажирането на държавните управления, разгръщането на нови форми за индустриално съдействие и продан на технологии, привличането на разнообразни бизнес субекти, държавни и неправителствени организации, научни звена и научната общественост, уточни президентът.

Според него „ Хемус 2024 “ е една високоефективна платформа за сполучливо съдействие. „ България е твърдо решена да развива личния си защитителен потенциал и да способства за увеличаване на груповата защита на източния фланг на НАТО ”, означи Радев.

Той разяснява, че страната ни е приела стратегия за рационализация на Въоръжените сили с небосвод 2032 година

Президентът се обърна към българските и задгранични участници и делегации с думите, че чака техните оферти освен за огромните модернизационни планове, само че и за стопански рационални планове с висока успеваемост, носещи осведомително предимство и асиметрично преимущество.

Той даде и образец с типовете дронове за наблюдаване, разузнаване, целеуказване и поразяване, както и антидрон системи, системи за киберотбрана, осведомителни интервенции и за потреблението на Космоса.

Като висш главнокомандващ упорствам да видя тези качества час по-скоро в нашите въоръжени сили, акцентира президентът.

Международната профилирана галерия „ Хемус 2024 “ се организира от 5 до 8 юни в Международния панаир в Пловдив. В първия ден на ревюто ще се организира съвещание на Индустриалния конгрес. Компании от 25 страни ще показват новостите в отбранителната промишленост на ревюто.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР