През миналата седмица китайското правителство е привикало представителни на големи

...
През миналата седмица китайското правителство е привикало представителни на големи
Коментари Харесай

Китай привика световни технологични гиганти заради Huawei

През предходната седмица китайското държавно управление е привикало представителни на огромни софтуерни компании, в това число такива като Microsoft, Dell и Samsung, с цел да ги предизвести, че ще бъдат изправени пред " тежки последици ", в случай че спазят закона и се съобразят със възбраната да работят с Huawei, издадена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, написа The New York Times. Информацията бе доказана и от Reuters.

Срещите са извършени вторник и сряда и идват малко след известието, че Пекин готви лист на " ненадеждните компании " - ход, на който се гледа като на ответен удар против възбраната.

Детайли за срещите вестникът научава от двама души, взели участие в тях. В Пекин са били извикани и представители на английския производител на чипове ARM, както и на южнокорейската SK Hynix. Официално фирмите не споделят детайлности от диалозите, водени с китайската Национална комисия за развиване и промени. На тях са участвали и представители на китайските Министерство на търговията и Министерство на промишлеността и осведомителните технологии.

Най-общо, предизвестията наподобяват като опит за попречване на срутва на комплицираните вериги за доставки, които свързват стопанската система на Китай с останалата част от света. Заради увеличеното напрежение сред Вашингтон и Пекин, редица компании към този момент търсят метод да реалокират производството отвън Китай, с цел да понижат дълготрайния риск.
 Samsung ще завоюва най-вече от американските наказания против Huawei
Samsung ще завоюва най-вече от американските наказания против Huawei

Най-важният резултат ще бъде в изгубването на доверието, в случай че Huawei не може да подсигурява постоянни доставки

По време на срещите, Пекин категорично е предизвестил фирмите, че всяко пренасяне на произвеждане, за което страната сама реши, че не е обвързвано със общоприетата диверсификация, може да докара до санкции.

Представителите на властта са имали и разнообразни послания към фирмите, според дали те са американски или не. Тези от Съединени американски щати са получили предизвестие, че в случай че следват възбраната, издадена от Тръмп, може да се изправят пред трайни последици. И им е било предложено да лобират против ходовете на държавното управление си.

Китай не за първи път употребява американските софтуерни колоси като инструмент за договаряния. През 2015 година при визитата си в Съединени американски щати президентът Си Дзинпин избра първо да спре в Сиатъл преди да дойде във Вашингтон. Тогава той се срещна с редица високопоставени мениджъри, с цел да подчертае икономическите връзки.

Малко евентуално е обаче американските компании да се подадат на напън от Пекин, защото това означавало да не спазят закона в личната си страна.За фирмите отвън Съединени американски щати няма да има последици, стига да продължат естествената си работа с китайските им сътрудници, са декларирали още представителите на властта.
 Всички компании, които стопираха да работят с Huawei
Всички компании, които стопираха да работят с Huawei

Броят им евентуално ще продължи да расте
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР