През миналата година потребителските цени в Германия се повишиха с

...
През миналата година потребителските цени в Германия се повишиха с
Коментари Харесай

Рекордна инфлация в Германия

През предходната година потребителските цени в Германия се покачиха с най-голям ритъм от десетилетия насам. Те са нарастнали приблизително със 7,9%, заяви Федералната статистическа работа в предварителна оценка.

По този метод инфлацията надвишава както остарелия връх за Западна Германия от 7,6% от 1951 година, по този начин и всички стойности, измерени след обединяването. През 2021 година нарастването е 3,1 %, а през 2020 година - 0,5 %. За актуалната година множеството специалисти чакат леко намаляване: Институтът за международна стопанска система (IfW) да вземем за пример чака обща годишна стойност от 5,4% за 2023 година

Инфлацията доближи своя връх през октомври - 10,4%, а в края на годината още веднъж спадна до 8,6%. Основната причина за високия ритъм на инфлация през 2022 година беше внезапното повишение на цените на храните и силата през предходната година. Последните са се нараснали с повече от 40% спрямо миналата година, основно заради несигурността на енергийния пазар вследствие на съветското нахлуване над Украйна. Цените на питателните артикули се покачиха с 20,7% през декември в съпоставяне със същия месец на предходната година.

Според упованията на политици и специалисти войната ще продължи да бъде причина за високите цени и през 2023 г: Федералният министър на земеделието Джем Йоздемир (Зелени) да вземем за пример не чака облекчение на обстановката на пазара на хранителни артикули по време на войната. Последствията от по-високите цени на силата се усещат и от някои консуматори, изключително при започване на годината, когато доставчиците им показват нови сметки за газ и електрическа енергия.

Въпреки това упованията за 2023 година като цяло са оптимистични: съгласно икономистите от пролетта нататък стойностите ще намалеят, да вземем за пример тъй като обвързваното с войната нарастване през първите месеци на предходната година ще отпадне от дванадесетмесечната статистика. Оттогава цените на едро на силата още веднъж спадат: В понеделник, да вземем за пример, цената на газа в Европа падна до предвоенното си равнище, което е към една пета от пика през лятото.

Със сигурност намаляването на цените на едро не се отразява автоматизирано на потребителите под формата на по-ниски сметки. Икономистите обаче чакат понижаващ резултат от ограниченията за облекчение на федералното държавно управление, като да вземем за пример ценови спирачки за електрическата енергия и газа - най-малко след избран интервал от време.

" Инфлацията е висока и ще се намалява единствено последователно ", заяви  президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел.

Той чака спад до целевата стойност от два % едвам през 2024 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР