През месец май тази година на сайта на HBO се

...
През месец май тази година на сайта на HBO се
Коментари Харесай

Маркетингови измерения на ваксинирането

През месец май тази година на уеб страницата на HBO се появи известие за излизането на кино лентата " Престъплението на века ". Той споделя за нещо, което се знае от дълго време и е изключително проблематично в Съединените щати - така наречен " опиоидна зараза ". Най-общо казано това е пазарно събитие, при което фармацевтичните компании подкупват лекарите да предписват огромни дози обезболяващи медикаменти, сходни на хероина. По сходен метод стои и въпросът с антипсихотичните препарати. Само от опиоидите от началото на века са умрели половин милион души и не престават да умират по 40 души дневно. Не знам брои ли някой жертвите на антипсихотиците. Компанията " Джонсън и Джонсън ", може би за най-големия провинен за опиоидната зараза, дружно с още три компании за дистрибуция на медикаменти са се съгласили да платят 26 милиарда $ (повече от 1/3 от Брутният вътрешен продукт на България) обезщетения, единствено и единствено бизнесът да продължи. След като откупът е в такива размери, в какви ли размери е ползата?

Лоши ли са тези медикаменти? Разбира се, че не са неприятни! Напротив, прекомерно ефикасни са и по тази причина се радват на такава известност, та чак хората са подготвени да си затворят очите за страничните им дейности като пристрастяване и летални затруднения. Търговията с болежка е страховит бизнес. Един от най-големите фармацевтични концерни е изгрял, снабдявайки армията с обезболяващи през Втората международна война. И през днешния ден търговията с болежка процъфтява, тъй като визира консуматори в по-особено душевно положение, подготвени на всичко, с цел да облекчат страданието си, консуматори, които не се пазарят и не са толкоз подозрителни, колкото потребителите на храни, да речем, които подлагат на химически разбор всичко, което поднесат към устата си. Бизнесът с болкоуспокояващи и антипсихотични лекарства се разделя на два огромни клона - законен и незаконен. Нелегалният са опиатите, легалният - болкоуспокояващите и антидепресантите. И доста постоянно хора се принуждават да преминат от легалния към незаконния бранш, стигнали до извънредно пристрастяване от другояче изцяло разрешени медикаменти, освен това предписвани безпричинно обилно поради финансовите ползи на производителите и дистрибуторите.

Фармацевтичната промишленост не се интересува от случайно заболели, а от хронично заболели. Диабетикът е идеалният болен, тъй като от една страна живее дълго, а от друга до живот е абониран за инсулина. Някой измервал ли е размера на бизнеса с инсулин в парично изражение? Но да не се отклоняваме от опиатите. Забелязвали ли сте какъв брой постоянно даже и у нас болкоуспокояващи се изписват не за еднократна приложимост при болежка, а за курс на лекуване в продължение на дълъг интервал от време? Има блян депресивните положения също да се преглеждат като хронични. На мой прочут му бяха изписали известен антидепресант (на " Пфайзер " ) по 8 таблетки на ден в продължение на месеци. Уж се управляват със зелени предписания, а в действителност се предписват обилно. И въпреки всичко у нас не е като в Щатите, където явно е станало безобразно.

Споменатите нагоре легални наркодилъри Джонсън и Пфайзер дружно с неколцина колоси като тях в този момент се пробват на имунизациите. Както огромните автомобилни компании се надпреварват да изобретяват електрически автомобили, по този начин и фармацевтичните колоси се надпреварват да изобретяват ваксини. И се надвикват: моята това, моята това, моята се поставя единствено един път, от моята няма странични резултати, а от твоята един човек умря. Твоята не е изпитана задоволително, а моята се създава от дълго време, тъй като се създава като ваксина срещу рак. А пропагандата припява: идната вълна ще е вълната на неимунизираните! Идва нов вариант! Нужни са нови ваксини!

Няма по-амбициозна маркетингова случка пред огромните фармацевтични компании от имунизациите срещу COVID-19. Тук не става дума за диабетиците, не са депресираните, не са болните от коя да е страшна болест, колкото и огромна да е популацията им. Тук става дума за всички хора по света, това е човечеството, това е теоретично най-голямата целева група, която може да се мисли. Но, ще кажете, това не е първата ваксина, толкоз други ваксини знаем! Така е, само че тази е първата, която има упоритостта да се ползва освен поголовно, само че и от време на време до второ разпореждане. И която си оставя малки врати за нови " мутирали варианти ", които се появяват в подобаващи маркетингови моменти.

Не, аз не съм експерт фармацевт, в което евентуално към този момент бързате да ме обвините. Но запознат съм маркетинг на фармацевтични артикули. Може би някои от вас знаят, че през огромна част от живота си съм се занимавал с маркетинг и реклама. С това съм си вадил хляба. И през днешния ден поемам задължения като съветник в рекламата, пиара, планирането и ръководството на медийни бюджети. През огромна част от тази огромна част от професионалния си живот съм се занимавал профилирано с реклама на фармацевтични компании и артикули. Имах такова тематично списание, а клиенти са ми били трима от упоменатите колоси - един немски и двама американски. Знам по какъв начин се подтикват лекари да предписват избрани медикаменти, знам по какъв начин се основава изкуствена нужда от даден препарат, знам по какъв начин се възпитават потребителите и по какъв начин за тях се трансформира във въпрос освен на висока отговорност към себе си и към близките, само че и на авторитет да използват едно или друго. Ще загатна единствено акцията на това класическо лекарство срещу простуда, което нареждаха за профилактика на инфаркт и инсулт - профилактика, довела до не един непотребен вътрешен кръвоизлив. Ако слушаме рекламните послания, с цел да сме освен здрави, само че и живи, би трябвало всекидневно да гълтаме не шепи, а лопати най-различни хапчета - медикаменти и добавки:

- Става ли ви по-добре от добавките?

- Не, само че представяте ли си какъв брой зле щеше да ни бъде без тях!

Ще ви обърна внимание единствено върху два маркетингови индикатора на световната акция за имунизиране (нали никой няма да отхвърли, че се намираме в такава акция за положително или за зло?): какъв брой постоянно и с по какъв брой дози би трябвало да се имунизираме и за каква възраст са показани имунизациите. По втората тематика се води същинска война с институциите. Първоначално имунизациите бяха показани за хора сред 18 и 65 години, само че в последно време границите се уголемяват и в двете направления. Опитайте се да изчислите в пари придвижванията в тези два индикатора, а в случай че не съумеете, дайте воля на фантазията си, с цел да си визиите най-малко измеренията.

Има ли изгода от имунизациите? Разбира се, че има! Иначе нямаше да са вероятни пазарът и далаверата. Основен догмат в рекламата е, че никой не може да ви продаде нещо, което не ви би трябвало (аз не съм склонен, тъй като рекламата може да ви продаде куп ненужни неща, затова може би би трябвало да перифразираме: " никой не може да ви продаде нещо, което си мислите, че не ви би трябвало ", само че да не се отклоняваме...), така че имунизациите априори са нужни и рекламата единствено работи върху желаната марка и интензивността на използването - тъкмо като световната акция на бутилиращите компании, внушаваща, че е по-добре да се пие бутилирана вода, в сравнение с каквато и да било друга, свързваща още веднъж всичко със здравето. Здравето е популярен маркетингов претекст! Тук не преглеждаме медицинските качества на имунизациите или тяхната потребителна стойност, а единствено пазарната им реализация за увеличение на оборота и облагата. Оборотът и облагата са огромни при потребни и стойностни артикули. Добре е да познаваме освен здравната, само че и маркетинговата страна на имунизациите, най-малкото с цел да прочитаме вярно посланията, които се насочат към нас. И да помним, че макар цялата хубост на опазването на здравето, за фармацевтичните компании комерсиалната облага на производителя е по-важна от здравето на потребителя. Така е организиран светът на стоково-паричните връзки и ние си го харесваме. Питате се дали фармацевтичните компании могат да въздействат на световния информативен поток, трансформирайки го в агитация, да накарат международни организации и цели държавни управления да се държат като техни рекламни сътрудници. Могат и още по какъв начин. Ако са в положение да платят десетки милиарди за компенсации, то какъв брой ли са подготвени да платят за агитация, пиар и реклама?

На света няма деяние, което да е подбудено единствено от една причина и да реализира единствено една цел. Понякога, с цел да опростим диалога, се фокусираме върху една причина и една цел, само че това има смисъл за съответен случай и за къс интервал. Така и медикаментите (включително и ваксините) - не пречи да бъдат по едно и също време и лековити, и доходоносни. Би било неприятно само, в случай че се окаже, че поради второто първото е подценено напълно. Затова е добре второто да се познава наедно с първото и по тази причина наговорихме всичко нагоре. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР