През месец март 2023 година министрите на енергетиката на страните

...
През месец март 2023 година министрите на енергетиката на страните
Коментари Харесай

Първата европейска столица, която забранява на бензиновите и дизеловите коли да влизат в центъра

През месец март 2023 година министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз утвърдиха противоречивия проект за възбрана на колите с мотори с вътрешно горене от 2035 година, заяви шведското ръководи на Съвета на Европейски Съюз, написа money.bg. Изключение ще бъде правено за новите коли, които се движат на климатично-неутрални горива, така наречен синтетични или е-горива, уточни тогава шведският министър на енергетиката Ебба Буш. Споразумението беше утвърдено с голямо болшинство. Срещу възбраната гласоподава само Полша, а България, Румъния и Италия се въздържаха.

Няколко месеца по-късно стана ясно, че столицата на скандинавска Швеция – Стокхолм, е и първата в Европа, която не разрешава да бензиновите и дизелови коли да влизат в центъра на града от началото на 2025 година. Това са част от напъните на града за битка със замърсяването на въздуха, оповестяват локалните управляващи.

Достъп до избран регион, включващ към 20 пресечки във финансовата зона и главните улици за извършване на покупки в шведската столица, ще имат единствено електрическите автомобили, някои хибридни коли, както и транспортни средства с горивни кафези.

Стокхолм ще се трансформира в първата огромна столица, въвеждаща необятна възбрана на колите с мотори с вътрешно горене

Шведският град отива оттатък проектите на Париж, Атина и Мадрид за възбрана на бензиновите и дизелови коли. Други градове, като Лондон да вземем за пример, вкарват зони с ниски излъчвания, които включват дневни такси за влизане в центъра на града за по-стари коли с мотори с вътрешно горене.

Шведското държавно управление акцентира, че мярката е за основаването на по-добра среда за живот за хората, които живеят и работят в Стокхолм.

Според прогнозите новите правила ще засилят в допълнение продажбите на електрически коли в Швеция

Към днешна дата продажбите на електрически автомобили в скандинавската страна отслабват, защото потребителите усещат удара от продължаващата рецесия с разноските за живот.

По-рано тази година организацията Mobility Sweden понижи прогнозата си за нови регистрации на електрически транспортни средства за 2023 година до 35% от всички регистрации от 40% по-рано. След въвеждането на възбраната в Стокхолм обаче, евентуално продажбите още веднъж ще се покачат, предвиждат дилъри на коли.

Забраната на моторите с вътрешно горене е значима част от устрема на Европейски Съюз да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година, с нулеви чисти излъчвания на парникови газове.

В кря на миналото лято делът на записаните нови електрически коли в Евросъюза, задвижвани напълно от акумулатори (165 165 е-автомобила), за първи път нарастна до над 20% от всички новорегистрирани коли (21 на сто), при дял от 11,6 на 100 през август 2022 година.

В Българияпрез август делът на новорегистрираните електрически автомобили  е бил 4,4 на 100. Най-много са били новите коли с бензинови мотори – 72,9%, следвани от тези с дизелови мотори – 18,9 на 100. Хибридните електрически транспортни средства (HEV) са били 2,3% от всички новорегистрирани коли.

Разликите в тласъците за покупка на електрически автомобил в Европейски Съюз към момента са големи

През юли месец тази година Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) разгласява годишното си изследване за политиките за подкрепяне на придобиването на нискоемисионни или 100% електрически коли (BEV). Изнесените данни демонстрират извънредно полюсна тактика по повод стимулирането на покупката на нови екологични транспортни средства.

В 20 от включените в изследването 27 страни съществуват политики за финансово подкрепяне на покупката на нов електрифициран или напълно електромобил. Според отчета на ACEA изключенията в това отношение са Белгия, България, Дания, Финландия, Латвия, Словакия и Швеция.

Държавата с най-хубава политика за подкрепяне на покупката на електрически автомобил от последните няколко години – Румъния, със дотация от до 11 500 евро, отстъпва първото си място на Кипър. Потребителите в страната могат да разчитат на награда от до 20 000 евро, като 19 000 от тях са планувани за придобиването на BEV модел, а още 1000 евро се дават при връщането на използван подобен.

Сериозни преференции за покупката на нов BEV автомобил има също по този начин в Малта (11 000 евро), Хърватия (9291 евро), Унгария (7350 евро), Люксембург (8000 евро) и други.

Във Франция субсидирането е на стойност от до 5000 евро, а в Германия до 6750 евро.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР