През месец декември 2015 година японската автоматична междупланетна станция “Акатсуки

...
През месец декември 2015 година японската автоматична междупланетна станция “Акатсуки
Коментари Харесай

Акатсуки засне в детайли облаците на Венера!

През месец декември 2015 година японската автоматизирана междупланетна станция “Акатсуки ” влезе в орбита към Венера. С това “Акатсуки ” се трансформира в първата сполучлива планетарна задача на Япония. Този триумф обаче пристигна след доста главоболия. “Акатсуки ” беше изстреляна на 20 май 2010 година и трябваше да дойде към Венера няколко месеца след изстрелването, само че при първичния опит за влизане в орбита настъпи повреда с главния мотор. Автоматичната станция беше принудена да криволичи в междупланетното пространство цели 5 години и чак в края на предходната година идването беше сполучливо.

Японските екипи оповестиха, че на 26-ти март “Акатсуки ” организира запалване на моторите си, при което бе реализирана окончателната орбита с интервал от 9 дни. В средата на април започнаха постоянните научни проучвания.

На горната фотография, снимана на 25-ти март, ден преди маневрата, “Акатсуки ” съумя да снима динамичната облачна завивка на Венера!

Снимката бе снимана от камерата IR2, на разстояние от планетата 100 000 километра и изобразява нощното полукълбо. Камерата снима Венера в инфрачервения диапазон при дължина на вълната от 2.26 микрона, това е същата дължина, при която излъчва горещата венерианска повърхнина. Част от това инфрачервено излъчване бива блокирано от облаците на някои места, само че не и на други, което на процедура води до приемане на фотоси на силуетите на венерианските облаци. Учените комбинират няколко разнообразни вида фотоси, снимани при разнообразни дължини на вълните, дружно със фотоси, снимани при друг интервал от време. Така те съумяват да следят придвижването на венерианската атмосфера с течение на времето.

за повече информация по отношение на фотографията: Официалната изложба на JAXA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР