През месец август Националният статистически институт отчита повишения при промишленото

...
През месец август Националният статистически институт отчита повишения при промишленото
Коментари Харесай

НСИ отчита ръст в производството и строителството. Търговията на дребно се свива

През месец август Националният статистически институт регистрира покачвания при промишленото произвеждане и строителството, само че спад на оборотите в търговията на дребно,

По предварителни данни през август 2021 година сезонно изгладеният  индекс на промишленото произвеждане се усилва с 1,8% спрямо юли 2021 година, когато бе регистриран растеж от 0,9%. Най-голямо покачване се следи при добивната индустрия – 17,6%, като в преработващата индустрия и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се регистрира покачване от 1,1% и 1,0%.

На годишна база промишленото произвеждане нараства с 10,8% през август след покачване с 8,6% през юли. Най-голям регистрира производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – 19,9%. Добивната индустрия нараства с 15,8%, а преработващата - с 8,9 на 100.

Индексът на Национален статистически институт за продукцията в бранш „ Строителство “ се покачва през август с 0,5% по отношение на юли, когато бе регистриран спад от 0,7%. В съпоставяне със същия интервал на миналата строителната продукция през август се покачва с 2,4% През юли бе регистриран напредък от 0,6% на годишна база.

При търговията на дребно се регистрира стесняване за втори следващ месец –  спад с 1,1% през август по отношение на юли, което бе записано намаляване от 1,2%.

На годишна база растежът при търговията на дребно се забавя от 20,2% през юли на 12% през август.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР