През 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни

...
През 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни
Коментари Харесай

Тази вечер настъпва астрономическото лято

П рез 2024 година астрономическото лято ще стартира на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – доста покрай неговата граница с Близнаци.

През 2024 година ще следим най-ранното слънцестоене от 20 юни 1796 г.  

Тази седмица хората, които жадуват за топлината на лятото, ще се насладят на най-ранното лятно слънцестоене от повече от два века насам.  

Ранното слънцестоене се дължи на комплицирания “танц ” сред годишната орбита на Земята към Слънцето и ежедневното ѝ въртене, както и на метода, по който означаваме слънцестоенето в нашите календари. 

Седмицата, в която посрещаме астрономическото лято, ще е преобладаващо слънчева и гореща, с минимални разстройства. Към Балканите ще се придвижва топъл средиземноморски въздух, а чувството ще е за уморителна лятна горещина, предаде  .

Кога настава лятното слънцестоене? 

Слънцестоенето бележи началото на астрономическото лято в Северното полукълбо. 

В този миг слънцето ще се намира тъкмо над Тропика на Рака. Това е най-северната точка, по която слънцето се движи в небето, заради което дните покрай слънцестоенето са с най-вече дневна светлина през годината. 

Някои хора го назовават " най-дългия ден ", само че с цел да бъдем точни, това е денят с най-вече дневна светлина, тъй като всеки " ден " има 12 часа.  

Причината, заради която следим слънцестоене, равноденствие и се любуваме на разнообразни сезони, е, че Земята е наклонена към оста си, с помощта на инцидентен конфликт с различен обект преди милиарди години.  

Дали лятото към този момент е тук? 

Истинската горещина евентуално занапред следва.

Според климатолога Брайън Бретшнайдер, приблизително сред слънцестоенето и пиковите летни температури има един месец разлика. Ето за какво на доста места юли постоянно е най-горещият месец в годината. 

Слънцестоенето настава близо три седмици след началото на метеорологичното лято, което стартира на 1 юни. 

Кой чества слънцестоенето? 

Много хора по света означават лятното слънцестоене с музика и празненства. В Англия стотици хора пътуват до античния обект “Стоунхендж ”. Наблюденията на слънцестоенето там се организират годишно в продължение на хиляди години.  

Скалното образувание е идеално съобразено с придвижването на слънцето както на лятното, по този начин и на зимното слънцестоене. Въпреки че произходът и аргументите за основаването му не са изяснени, “Стоунхендж ” се е трансформирал в едно от най-популярните места за наблюдаване на слънцестоенето. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР