През март статистиката отчита по-ниски цени на услуги в областта

...
През март статистиката отчита по-ниски цени на услуги в областта
Коментари Харесай

Инфлацията през март се забавя до 3% спрямо година по-рано

През март статистиката регистрира по-ниски цени на услуги в региона на културата (кина, театри, концерти, кабелна телевизия) - с 3.2% на годишна база и 4.5% на месечна

© Анелия Николова Въведените на 13 март ограничавания в бранш туризъм и развлечения поради разпространяването на COVID-19 са имали резултат върху цените в секторите туризъм и развлечения още през същия месец и те са тръгнали надолу. Логично след спадовете на котировките на петрола на интернационалните пазари горивата също поевтиняват, демонстрират данните на националната статистика. Така на месечна база има дефлация от 0.6% по отношение на февруари, а на годишна база инфлацията се забавя до 3% по отношение на 3.7% месец по-рано.

Основният мотор на инфлацията през последната година - храните, които заемат съвсем една трета от потребителската кошница, не престават да поддържат общите потребителски цени нагоре и през март. Инфлацията при храните на годишна база леко се забавя до 6.5% при 6.7% през февруари, като по-скъпи по отношение на предходната година са месата (основно свинското) и плодовете.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Европейският Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ) също демонстрира по-слаба годишна инфлация през март - 2.4%, а на месечна база цените падат с 0.5%. Европейската методология се отличава от българския показател по по-малкия дял на храните в потребителската кошница за сметка на превоза.

Търсене и предложение

Най-голям спад на цените на месечна база е забележим при стоките и услугите от групата " Развлечения и просвета " (-4.1%), а тук преобладават пакетните услуги за отмора и туризъм в страната и чужбина - пазар, който беше замразен през март поради COVID-19. В резултат под-групата регистрира с 6.4% по-ниски цени по отношение на февруари. На годишна база обаче понижението още не е очевидно - цените към момента са с 5% над миналогодишните.

Поевтиняват и цените на услуги в региона на културата (кина, театри, концерти, кабелна телевизия) - с 3.2% на годишна база и 4.5% на месечна, което е най-значителното намаляване от края на 2017 година Търсенето на мебели също, предстоящо, стартира да стагнира през март, което води и до по-ниски цени с 2.8% на месечна база и 2.3% на годишна. Тези трендове евентуално ще продължат и през април поради продължаващите ограничаващи ограничения върху някои браншове и несигурността на пазара на труд в страната.

Междувременно една дребна група артикули регистрира нарастване на цените на месечна база - услуги за семейството и битови услуги. Повишението е с 3.7%, което, въпреки че наподобява релативно едва, е най-високият месечен растеж най-малко за последните шест години. Подробна разбивка на групата не е забележима в статистиката, само че е допустимо тук да се включват услуги по разчистване и стерилизация на дома и офиса, които евентуално са с по-високо търсене в сегашната епидемиологична конюнктура.

Горива и нефт

На месечна база цените в превоза в страната понижават с 2.7% поради дизеловото гориво и автомобилният бензин, които съставляват съвсем половината от разноските на потребителите за превоз, съдейки по методологията на Национален статистически институт за 2020 година Горивата за транспортни средства поевтиняват с 4.9% на месечна база през март, а на годишна база - с 2.2%, демонстрира националната статистика.

Промяната в цените частично е обвързвана с рекордния за последните 20 години срив на интернационалните котировки на петрола през март. По-слабото търсене на горива по време на пандемията и ценовата война сред картела ОПЕК и Русия шокира пазарите и смъкна цената с 50% по отношение на предходната година. Преди дни най-големите международни производители на нефт подписаха договорка за понижение на добива от юли в опит за стабилизиране на пазара. Според някои анализатори това няма да е задоволително да увеличи доста цените.

Поглед напред

Според Министерството на финансите потребителските цени през 2020 година ще останат към миналогодишните си равнища, което значи нулева инфлация за годината. Понижението на интернационалните цени на нефта, което съгласно ведомството ще е със приблизително 40% за годината, дружно със спада на цените на импорт на природен газ ще провокират поевтиняване на енергийните артикули. Потреблението на семействата пък ще бъде мощно лимитирано и няма да оказва позитивен резултат на цените в страната, както се очакваше преди COVID-19.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР