През март 2023 г. бяха извършени редица промени в Наредбата

...
През март 2023 г. бяха извършени редица промени в Наредбата
Коментари Харесай

Важни уточнения и промени в наредбата за командировъчните

През март 2023 година бяха осъществени редица промени в Наредбата за командировки в страната. След към 20-годишно очакване, беше нараснал размерът на средствата, които командирования получава при осъществяване на уговорките си, отвън територията на местоработата му, написа pariteni.bg

Наред с това обаче бяха осъществени и редица други промени, свързани с метода на образуване и отчитане на командировките. Една от тях е, че вече нуждата от легализация на заповедта с автограф на оправомощено длъжностно лице на мястото на командироването се дефинира от работодателя.

Това значи, че при негово предпочитание, служащият или служителят в командировка може и да не се постанова да " подпечатва “ командировъчния документ, което в огромна степен би било облекчение в при осъществяването на дилемите в друго обитаемо място.

Какви са другите значими промени в Наредбата за командировките в страната, разяснява доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Първата значима смяна е в текстовете, които показват какво следва да се включи в заповедта за командироване. Изисква се да бъде посочено:

- наименованието на предприятието и длъжностното лице, което издава заповедта;

- трите имена и длъжността на командированото лице; мястото на командироването;

- задачата, за която лицето се командирова; времетраенето на командировката; командировъчните дневни, пътни и квартирни пари, на които командированият има право;

- начинът на пътуването и други данни, които имат значение за установяване правото и размера на командировъчните пътни пари;

- видът на доклада за осъществената работа;

- необходимостта от легализация на заповедта с автограф на оправомощено длъжностно лице на мястото на командироването.

След измененията в закона, когато в заповедта за командировка е посочено командированият да пътува с персонално моторно транспортно средство, се изплащат пътни пари, равни на равностойността на изразходваното гориво по разходни правила, избрани от производителя на моторното транспортно средство, за смесен режим на придвижване (градско и извънградско). 

В тези случаи в заповедта за командировка наложително се показват данните за типа и марката на персоналното моторно транспортно средство, за разхода, типа и цената на горивото, за маршрута и дистанциите в километри по пътната мрежа, по които се откриват пътните пари.

А когато с командирования пътуват и други командировани лица, командироващият изплаща пътни пари единствено на него.

Също по този начин вече на командированите за повече от 1 месец се позволява не по-малко от веднъж месечно през някой от почивните и празничните дни да се завръщат по тяхно искане в мястото на непрекъснатата си работа, като им се заплащат пътните разходи.

Относно закрепените размери на командировъчните дневни пари, по преценка на командироващия, на различен групов орган за ръководство на предприятието или когато това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със синдикална организация на държавните чиновници, на командирования се заплащат дневни пари в размер до 200 на 100 от размера им, посочен в наредбата.

Не се заплащат дневни пари при прилагане служебно на целодневна безвъзмездна храна в мястото на командировката. Също така не се заплащат квартирни пари, когато е употребена безвъзмездна нощувка в мястото на командировката.

Бюджетните организации пък към този момент изплащат командировъчни пари в размерите, избрани според наредбата, и в границите на одобрените им за тази цел средства с бюджетите и плановете за сметките за средства от Европейския съюз за съответната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР