През изминалия месец войната между малките инвеститори и големите хедж

...
През изминалия месец войната между малките инвеститори и големите хедж
Коментари Харесай

Един българин, едно приложение и скандал за милиарди – защо едно момче се самоуби и кой е Влад Тенев?

През миналия месец войната сред дребните вложители и огромните хедж фондове на „ Уолстрийт “ притегли вниманието на света. Това се случи, откакто акциите на най-големия търговец за видеоигри на дребно „ ГеймСтоп “ набъбнаха. Причина за това се оказаха инвестиции на дребни вложители, организирали се в обществените мрежи.

Изкупуването на акциите на компанията разгневи съществено „ Уолстрийт “, причинявайки огромни загуби за хедж фондовете. В същото време дребните търговци завоюваха милиони долари, написа Дир.бг.

В центъра на тази икономическа сага участва и българска диря. Голяма част от продажбата на акциите е осъществена посредством платформата „ Робинхуд “, която дава опция за търгуване на акции без да се заплащат комисионни. Съосновател и изпълнителен шеф на компанията е българинът Влад Тенев.

Кой е Влад Тенев?

Владимир Тенев напуща България на 5-годишна възраст, с цел да се откри дружно със фамилията си в Съединени американски щати, споделя в собствен репортаж Българска национална телевизия. И двамата му родители работят за Световната банка и го окуражават да се развива във финансовата промишленост.

Тенев учи математика в Станфордския университет, където се среща с Байджу Бат – неговият сегашен бизнес сътрудник. След като приключва през 2008 година, Тенев записва докторска степен в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, само че прекъсва образованието си, с цел да развива собствен бизнес с Бат.

Двамата имат две краткотрайни бизнес инициативи, измежду които комерсиална компания на „ Уолстрийт “. По време на придвижването „ Окупирай Уолстрийт “ през 2011 година двамата другари измислят план, който да постави завършек на таксите, които множеството брокерски компании начисляват. Идеята им е по този метод да привлекат по-младото потомство към онлайн търговията.

През 2014 година планът получава името „ Робинхуд “ – на името на британската легенда, който краде от богатите, с цел да дава на бедните. Американското икономическо списание „ Fast Company “ дефинира компанията им като „ най-иновативната “. През 2013 година Влад Тенев е включен в известната ранглиста „ 30 под 30 “ на сп. „ Форбс “.

От тогава насам компанията се е разширила и с изключение на с акции, потребителите могат да търгуват със злато и криптовалути. Приложението събира над 13 милиона консуматори, доста от тях младежи на възраст сред 20 и 30 години.

По-рано този месец „ Робинхуд “ си навлече недоволството на клиенти, откакто наложи ограничавания върху търговията с „ ГеймСтоп “ и други променливи акции. Действията са рискови за дребните вложители, които в този момент могат да изгубят пари. Потребители се оплакаха, че компанията се грижи само за себе си.

Изпълнителният шеф изясни решението си като съобщи, че работи в отбрана на вложителите и дава отговор на условията, наложени от Американската комисия за скъпи бумаги и тържища.

Компанията е изправена пред редица правни условия поради наложените ограничавания, в това число пред правосъдни каузи от клиенти. Редица американски политици, измежду които демократката Александра Окасио-Кортес и републиканският сенатор Тед Круз, осъдиха дейностите на компанията.

Същевременно родителите на 20-годишен американски студент, който се самоуби предходната година, съдят „ Робинхуд “ поради подвеждаща връзка, довела до гибелта на сина им. Младежът получил известие за пасив от 730 хиляди $, доста над предстоящата загуба от 10 хиляди, която в действителност се покривала от други финансови артикули в сметката му. Родителите упрекват компанията, че са одобрили човек без никакъв опит да търгува с високорискови финансови артикули.

В момента депутатите проверяват ролята на компанията в комерсиалния скандал. Очаква се Тенев да приказва пред Конгреса на Съединени американски щати на 18 февруари и да даде показания за това дали има съглашение сред онлайн платформата му и хедж фондовете.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР