През изминалите няколко години в Министерството на труда и социалната

...
През изминалите няколко години в Министерството на труда и социалната
Коментари Харесай

Зам.-министър Ефремова: В МТСП създаваме екосистема на дигиталния преход

През миналите няколко години в Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ беше основана  екосистема на цифровия преход , изясни заместник-ресорният министър Наталия Ефремова по време на заключителната конференция на КТ „ Подкрепа “ по план „ Дигитална поддръжка “. Той е бил осъществен с финансиране по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “.

Съвместно със обществените сътрудници се основава стратегическата основа на цифровия преход , добави заместник-министър Ефремова. По думите й с финансиране по Програма „ Развитие на човешките запаси “ /ПРЧР/, Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ и пари от държавния бюджет, ще бъде създадена палитра от ограничения за повишение на цифровите умения на всички участници на пазара на труда и в поддръжка на работодателите.

В момента се създават стратегиите и методиките за образования , които са проучвателен обосновани въз основата на резултатите от плановете, осъществени от обществените сътрудници по интервенция „ Развитие на цифровите умения “. Ефремова бе безапелационна, че за сполучливия цифров преход е нужно да бъдат положени старания за гарантиране на достъпността на образованията за цифрови умения.

„ Бъдещето ще бъде невероятно без цифрови умения, които служащите и чиновниците би трябвало да имат, с цел да могат да реализират своята активност “, съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика проф. Емил Мингов и добави:

„ Бъдещето, изключително с настъплението на изкуствения разсъдък, ще наложи все по-голямо рационализиране на цифровите умения, в случай че служащият или служителят желае да резервира работното си място. “

По Програма „ Развитие на човешките запаси “ /2021-2027 г./ е заложен запас от 400 милиона лв. за образования за придобиване на цифрови умения, заяви ръководителят на Управляващия орган на Програмата Цветан Спасов. По НПВУ също ще бъде осъществен план, който е с бюджет от 390 млн. лева Очаква се в идващите няколко години над 700 000 български жители да преминат образования за цифрови умения .

„ Всички ние сме длъжни в точния момент да предприемем ограничения да създадем или повишим цифровите умения на работната мощ, с цел да бъде качествена и конкурентна както на европейско, по този начин и на международно равнище “, безапелационен бе Спасов, добавяйки, че съгласно него без тясното взаимоотношение сред институциите и обществените сътрудници, тази задача не може да бъде осъществена .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР