През изминалата седмица заместник-министърът на външните работи на Иран д-р

...
През изминалата седмица заместник-министърът на външните работи на Иран д-р
Коментари Харесай

Тръмп спря иранския газ за България

През миналата седмица заместник-министърът на външните работи на Иран доктор Сейед Аббас Арагчи бе на двудневна аудиенция в България. Той организира срещи с външния министър Екатерина Захариева и с българския си сътрудник Георг Георгиев, след което беседва и с интернационалния редактор на news.bg Цветелин Пенев.

Има ли някакъв прогрес в договарянията за доставка на ирански газ за България от 2016?
След премахването на глобите и нуклеарното съглашение имаше добра динамичност в нашите връзки. Естествено, че при сходен процес първото нещо, което се повлиява, това са комерсиалните връзки и поради това през 2016 година и 2017 година бяхме очевидци на 100% скок на износа на България за Иран. Ние също проучвахме други области за съдействие, само че за жалост Съединени американски щати излязоха от съглашението (ядрената договорка - Бел. ред.). Преносът на ирански газ и нефт към Европа е една от нашите огромни упоритости, както и при европейците. А около тръбите от страна на Русия, които доставят техния газ и нефт към европейските страни, естествено, че иранските тръби за газ и нефт биха могли да оказват помощ и да бъдат допълващи към другите. Но господин Тръмп не разреши това да се случи.

В околните няколко години ще се открие ли опция за доставка на ирански газ за България, откакто се разисква вероятността за транспорт на газ през Грузия в кратковременен проект и в дълготраен проект - на полутечен газ през Гърция?
Наистина се надяваме през идващите години с връщането на мъдростта и логиката в държавното управление на Съединени американски щати огромните компании да съумеят се върнат и да влагат и ние да осъществим тези проекти.

Ако европейските страни се огънат и новият механизъм на Франция, Англия и Германия не проработи, кой е главният фактор Иран да продължи да извършва нуклеарното съглашение (Съвместният изчерпателен проект за действие)?
Ако Иран не успее да се възползва от изгодите на нуклеарното съглашение, съглашението няма да продължи. Във всяко съглашение съществуват две страни. Ако едната страна не извърши уговорките си, и другата няма да извърши своите. Когато Съединени американски щати излязоха от нуклеарното съглашение, европейските страни споделиха: " Вие останете в съглашението, ние ще компенсираме излизането на Съединени американски щати. " Усилията на европейските страни да намерят действен метод за такава поддръжка лишиха много време. Но през днешния ден въпреки всичко оповестиха, че са основали един специфичен финансов механизъм за работа с Иран.

Все отново този механизъм е първа стъпка от всичките задължения, които са поели, и резултат от декларацията, която направиха. Ако европейците съумеят, естествено, ние ще останем в съглашението. Но в случай че те не съумеят, съглашението няма да продължи да съществува. Ние въпреки всичко сме привикнали с американските наказания. Знаем по какъв начин да живеем с тези наказания и по какъв начин да открием нашите пътища за работа. Все отново нуклеарното съглашение е едно съглашение във връзка със сигурността, също и за Европа. И Европа би трябвало за своята сигурност да отбрани съглашението. Трябва да заплаща и разноските. Всяко нещо има някакви разноски.

Иран съумява ли да смекчи въздействието на глобите на Съединени американски щати върху стопанската система на Ислямската република?
Със сигурност има някакъв резултат върху Иран. Не можем да кажем, че глобите не са довели до някакви загуби. Естествено, носят напрежение, само че натискът няма да принуди Иран да се съобщи. Никой в Иран няма да се съобщи поради глобите. Този път и предходните президенти на Съединени американски щати са го пробвали. Те също изпробваха разнообразни наказания, само че все несполучливи. Когато господин Обама (бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама - Бел.ред.) потърси взаимоотношение, беше, тъй като те към този момент бяха тествали всевъзможни наказания и рестрикции, само че не реализираха резултати. В момента господин Тръмп пробва или повтаря същия опит, който не докара до никакъв триумф.

Иран има ли военно наличие в Сирия и стреми ли се към създаване на военни бази?
Нашето наличие, по този начин да кажа, е наличие на съветници, нашите бойни сили се водят единствено като съветници към сирийската войска. Тези сили са там по молба и желанието на сирийското държавно управление. И главната цел е водене на битка против ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) и разрушение на ДАЕШ, в което към този момент сме сполучливи.

Водят ли се някакви договаряния за ракетната стратегия на Иран. Как ще реагира, в случай че бъдат наложени наказания?
Това не е правилно. Във връзка с нашите отбранителни благоприятни условия, в това число и ракетната стратегия, ние няма да водим договаряния с никого. За нашите отбранителни благоприятни условия и сили, и за защитаването на нашия народ, няма да желаеме позволение от никого. Във връзка с ракетите не сме водили договаряния с никого и няма да го създадем. Всякакъв тип нови наказания са продължение на пораженческата политика. Играта със глобите, най-малко за Иран, е една игра, която към този момент е пожънала единствено неуспехи. Европа е по-мъдра от Съединени американски щати и мисля, че няма да взе участие в тази игра.

Иран спонсорира ли тероризъм?
Иран е главната мощ, която води битка против тероризма. Ако не беше Иран, можеше в този момент да водим битка против ДАЕШ по улиците на Багдад, Дамаск, Бейрут, Ербил и други градове. Иран даже е жертва на тероризъм. Но понякога Съединени американски щати, Израел и други насочат обвинявания в тероризъм против групи като " Хизбула ".

" Хизбула " не е терористична формация. " Хизбула " е една група, една секта в политическата конструкция на Ливан. Те имат народни представители в Народното събрание, имат и министри в държавното управление. Те са една съществена, ефикасна политическа мощ в живота на Ливан. Също имат оръжие, с което пазят Ливан от експанзията на Израел. Ако не беше " Хизбула ", в този момент още щяхме да сме очевидци на един Южен Ливан под окупацията на Израел. Израел е окупационен режим. Извършил е безчет закононарушения против Палестина, Ливан и други страни. Обвиненията, които Израел насочва към Иран, имат за цел да избягат от отговорността, която имат за своите закононарушения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР