През изминалата седмица заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен

...
През изминалата седмица заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен
Коментари Харесай

Капана отново блесва в чест на новородено бебе

През миналата седмица заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов и изпълнителният шеф на фондация „ Пловдив 2019 “ Кирил Велчев организираха работна среща с единия от създателите на плана за надпис pLOVEdiv, ситуиран над Античния спектакъл. На нея бяха разисквани съответните дейности, тъй че в напълно къс период обичаният на пловдивчани и посетители на града надпис, да грейне още веднъж в истинските си цветове.


Както оповестиха участниците след финала на срещата, другата им концепция е за възобновяване и разширение на обсега на атрактивната апаратура “На родените през днешния ден ” в кв. Капана. Припомняме, че уличното осветяване в квартал „ Капана “ пулсира всякога, когато се роди дете в отделенията на лечебните заведения УСБАЛАГ “Селена ”, УМБАЛ “Св. Георги ”, УМБАЛ “Пловдив ” и клиника “Торакс “. За задачата човек от личния състав или таткото на новороденото алармират с натискането на специфичен бутон, че на този свят се е появил нов живот, а и нов жител на Пловдив.

По този мотив Пламен Панов, Георги Стаменов и Кирил Велчев се срещнаха със Стефан Малиновски и Кузман Драгнев, представители на компания „ Адо България “, осъществила механически плана. Обсъдени бяха идващите стъпки, тъй че планът да обхване по-голяма част с фокус Капана, а при опция и да разшири обсега си и с други местоположения, да вземем за пример - Младежки рид, Кулата на Сахат тепе, региона към Римски стадион или други. Предстои на първо време да се извърши оглед на касетите и контролерите, след разбор на информацията ще бъдат разчертани схемите и ще се набират нужните съставни елементи. Авторът Алберто Гарути, е дал единодушието си, удостовери и Емил Миразчиев от „ Изкуството през днешния ден “. Гарути е подарил плана в началото за 1 година, изискването в осъществяването е и отсега нататък лампите да пулсират. Екипът на компанията се ангажира да поеме техническата поддръжка и отсега нататък, както го е правила и през годините от 2018 насам – безплатно.

Припомняме, че “На родените през днешния ден ” е план на Алберто Гарути, осъществен за 24-тата „ Седмица на актуалното изкуство “ на фондация „ Изкуството през днешния ден “ и е финансиран от „ Пловдив – Европейска столица на културата – 2019 “. Това се случи през 2018 година с куратори Катя Ангелова и Алесандра Пожанти. Идеята на плана е да носи вяра и религия. Надежда за бъдещето на града под тепетата и религия, че светлините на „ Капана “ в никакъв случай няма да угаснат. Защото всеки ден в Пловдив ще се раждат нови животи, а кварталът ще засиява с тяхната сила и воля за по-добро, е част от концепцията на създателя.

Алберто Гарути е взел участие на биеналета за модерно изкуство във Венеция и Истанбул, в the Memory Marathon в изложба „ Серпентайн “. Създава своите творби за разнообразни градове и музеи по света, измежду които са градският музей за модерно изкуство SMAK в белгийския Гент, Музеят за съвременно изкуство в японския град Каназава, Япония (2002 г.), the MARTa Museum в Херфорд, Московският музей за съвременно изкуство. Много от творбите на Гарути са експонирани в обществени пространства в Милано и други градове. Проектът му „ На родените през днешния ден “ е осъществен на доста места в света – в Япония, Русия, Турция, Италия, Белгия. Навсякъде специфична плоча отбелязва концепцията на плана. Такава има и в Пловдив. Първият план е осъществен в Бергамо през 1998 година

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР