През изминалата седмица почина проф. Ото Кронщайнер, който беше един

...
През изминалата седмица почина проф. Ото Кронщайнер, който беше един
Коментари Харесай

Как беше унищожен един голям приятел на България

През миналата седмица умря проф. Ото Кронщайнер, който беше един от най-влиятелните откриватели на кирилицата и старобългарския език, както и един от най-големите другари на България в Западна Европа. През катедрата на проф. Кронщайнер в Залцбургския университет са минали на образование и са създали докторати десетки български и непознати откриватели на старобългарския език.

Преди повече от 20 години проф. Кронщайнер беше заплетен от домораслите политици в един извънредно противен политически скандал и беше упрекнат, че дружно с тогавашния президент Петър Стоянов желаят да заменят кирилицата с латиница. Този фиктивен скандал беше продуциран по време на президентската акция през 2001 година, когато изборите бяха сред Петър Стоянов и Георги Първанов. Разбира се, и тогава, и в този момент никой, не е мислел насериозно, че у нас кирилицата може да бъде сменена с латиница. Смисълът на абсурда беше да бъде очернена кандидатурата на Петър Стоянов, който по това време връчи медал „ Стара планина “ на проф. Ото Кронщайнер.

Скандалът изигра някаква политическа роля тогава, само че още по-срамно беше присъединяване и на българските учени в него, които тогава също гръмогласно жигосаха професора в изменничество по отношение на българската писменост, за която той е работил през целия си теоретичен живот и в действителност го принудиха и му лишиха званието „ Доктор хонорис идея “ на Великотърновския университет.

Накратко това е тъжната и срамна история, която демонстрира, по какъв начин поради краткотрайни политически ползи бе погубен един огромен откровен другар на България.
Публикуваме и на Петър Стоянов от тези дни.
За патриотите от Коминтерна и лъжата за въвеждането на латиницата в България

Наближаването на 24 май и дебатът за македонския език от последните седмици ми подсетиха някои позабравени неща.

Като да вземем за пример обстоятелството, че комунистическата власт, с дейни дейности и унизителна бездейност „ оказа помощ “ доста за основаването и заплитането на така наречен македонски въпрос, чието решение се трансформира в проблем за днешните политици.

Като споделям дейни дейности имам поради бруталното принуждение след 9 септември 1944 година, упражнено от „ националната милиция “ във връзка с живеещите в Пиринска Македония българи, с цел да ги преименуват принудително в „ македонци “, което си е чисто национално изменничество. Както и роболепната бездейност във връзка с създаваните пред очите ни нова македонска нация, нова македонска история и нов македонски език. И всичко това – с цел да се продължи антибългарската политика на Коминтерна (чиито началник по това време е българинът Георги Димитров) и бъдат изпълнени напътствията на Сталин по така наречен „ народен въпрос “. Така Димитър Талев е изпратен в лагера „ Куциян “, тъй като твърди че е българин (и скапва концепцията за „ македонска нация “), а в анкетната карта, в графата непознати езици е заставен да напише „ македонски език “.

Парадоксално, само че българската национална идея по времето на комунистическия режим намира своята отбрана в чужбина.

„ Цялата история на македонските българи демонстрира ясно, че всички приказват еднакъв език до годината и месеца на основаване на новия „ език “.

И още:

„ В комунистическите страни тактиката за основаване на такива отделени или нови езици се води по едни и същи правила. […] Всичко това дава отговор напълно тъкмо и за македонския книжовен език:

Време на основаване: 1944 година

Място на основаване: СР Македония (към Социалистическа федеративна република Югославия), в манастира Прохор Пчински

Предвиждани ползватели: към 1 милион българи (в Македония)

Най-стар езиков монумент: вестник „ Нова Македония “(?) “

Това са думи на австрийския професор Ото Кронщайнер, началник на департамента по българистика в Залцбургския университет.

Всъщност той споделя това, което българските учени след 9 септември 1944 година не можеха да кажат гласно. Не можеха да кажат също по този начин, че християнизирането на Русия се прави посредством книги, писани не на църковнославянски, а на старобългарски. Проф. Кронщайнер не икономисва и тази истина:

„ Другите славяни, като руснаците и сърбите, назовават този език староцърковнославянски или старославянски единствено, с цел да няма контакт с българската история. Аз може би съм единственият непознат славист, който използва термина старобългарски език. Моите студенти – също, и това е дребен успех… “

(Интервю с проф. Ото Кронщайнер, оповестено
във в. „ Литературен конгрес “, 26.10.1999 г.)

Точно за тази му активност в отбрана на българските национални ползи като Президент му връчих медал „ Стара планина “ I степен.

Днес за жалост в един историко-лингвистичен спор тезите на проф. Кронщайнер не могат да се употребяват, тъй като той публично е жигосан като зложелател на България и българските национални ползи. Искал да размени българската писменост с латиница!? Професорът се опита да изясни глупостта на това изказване – самият той е българист, вади си хляба с кирилицата – точно това го прави неповторим в западната научна общественост и би трябвало да е в действителност вманиачен, с цел да желае анулацията ѝ. Тезата, която професорът стартира беше за „ успореден правопис на латиница “. Повтаряше, че въпросът не е „ кирилица или латиница “, а „ и кирилица, и латиница “, освен това потреблението на латиницата на чисто практично равнище, (което със или без Кронщайнер към този момент се случва в нашия живот). Казва го напълно ясно:

„ Не приказвам за отвод от кирилицата. Не споделям, че от на следващия ден или от други ден би трябвало да се мине и на латиница. Реалностите в актуалния свят обаче са такива, че в случай че няма надписи и на латиница, вашите артикули няма да бъдат конкурентноспособни в Европа. Ако българските компании желаят да продадат виното си, етикетите наложително би трябвало да бъдат с латински букви. Да не приказваме за Интернет, за имейлите, за новата действителност, в която всичко е на латиница. “

(Интервюто е обещано през 2000 г.)

Признавам, че даже в този си тип тезата на проф. Кронщайнер не е безспорна, само че тя беше предопределена само да отвори полемика в българските научни среди. При всички случаи заявяваше, че това в последна сметка си е наша българска работа – имал съм две срещи с него и той в никакъв случай не направи опит да ми натрапи своята теза, още по-малко да изиска да се наемам с нея.

Затова като гръм от ясно небе, по време на президентската акция през 2001 година пристигна изказванието, че Петър Стоянов… желал да вкара латинската писменост. В началото не обърнах внимание – беше прекомерно неуместно. Но лъжата малко по малко стартира да си пробива път. Внушението бе: Кронщайнер желае да вкара латиницата вместо кирилицата. Петър Стоянов награди Кронщайнер с медал – затова и той желае това. Ще позволим ли, братя-българи да ни лишават писмеността!

Беше толкоз долна клевета, че даже през днешния ден изпитвам гадност. Никой не си даде труда да запита обществено: каква власт има един австрийски професор, та да ни отнеме кирилицата, при все, че той в никакъв случай не е желал това и по какъв начин един президент в демократична страна може да размени кирилицата с латиница (с декрет, с референдум?) при все, че аз в никакъв случай и на никое място не съм приказвал на тази тематика.

Беше безспорна неистина, употребена против мен в президентската акция от 2001 година

Не бих се върнал към този случай, в случай че не бяха горчивите му последици за България.

Кронщайнер най-вероятно е бил доста наскърбен – откакто през целия си живот бе пледирал, че „ старобългарският език е културният език на всички православни славяни “ както и че „ старобългарски е първият държавен език на една дребна многонационална страна на средновековна Европа, дълго преди възникването на литературни езици като немски, френски, италиански или руски… “

(част от академичната му тирада във Великотърновския университет 1990 г.)

Бе обруган, бе му отнето званието почетен лекар на Великотърновския университет, разболя се и по-късно се пенсионира. Неговите възпитаници не пожелаха да продължат делото му – кой желае да работи за нация от неблагодарници – и департаментът по българистика в Залцбург към този момент не съществува.

Равносметката: Георги Първанов прибави евентуално 1% към изборния си резултат, ловкият му пиар консултант Алгафари получи своя изцяло подобаващ хонорар, аз изгубих президентските избори (разбира се минимум поради това) и до през днешния ден леви интелектуалци напомнят недостойната неистина „ имаше един президент, който искаше да вкара латиницата, но ние не му позволихме, тъй като сме патриоти “.

В резултат на това: България загуби един правилен другар, който ни защитаваше в сложни времена; най-важният център по българистика в света беше закрит; загубихме доверието и на дребното си другари в чужбина, че сме народ и страна, чиито дела си коства да бъдат защитавани.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР