През изминалата седмица близо 500 инфраструктурни съоръжения бяха повредени от

...
През изминалата седмица близо 500 инфраструктурни съоръжения бяха повредени от
Коментари Харесай

Украйна призна - загубихме Азовско море!

През миналата седмица близо 500 инфраструктурни уреди бяха развалени от обстрел от въоръжените сили на Украйна.

Това заяви заместник-министърът на строителството, жилищното и комунално обслужване на ДНР Владимир Дубовка.

„ За една седмица, от 9 до 16 март, 474 инфраструктурни уреди бяха развалени от въоръжените сили на Украйна в обитаемоте места на републиката.

През актуалната седмица в Ясиноватая пострадаха 126 обекта, в Донецк - 248 здания бяха съществено развалени.

През миналата седмица са потърпевши 238 жилищни здания от частния бранш, 110 жилищни здания, 85 животоподдържащи уреди: топло, газои водоснабдяване, 16 обществени обекти: детски градини, учебни заведения, лечебни заведения “, сподели заместник-министърът.

Общо от 20 февруари тази година - след оповестената от началника на ДНР евакуация на цивилни от републиката - са унищожени 1772 инфраструктурни обекта: учебни заведения, лечебни заведения, детски градини, жилищен фонд, културни центрове и други



От началото на военния спор – от 2014 година въоръжените сили на Украйна към този момент са унищожили над 30 000 обекта единствено на територията на ДНР.

Министерството на защитата на Украйна от своя страна призна, че въоръжените сили на страната са изгубили достъп до Азовско море. Това се показва в оперативното обобщение на Министерството на защитата на страната, оповестено във Facebook.

Де факто това значи самопризнание, че Украйна е изгубила и Мариупол, където към момента остатъците на обградените наионалистически формирования водят боеве, прикривайки се с мирни жители заложници.

Киев до момента не признаваше загубата на изход на Азовско море, откакто Русия разгласи, че това се е случило още на 1 март. Украинските военни са изгубили изцяло достъп до Азовско море, стана ясно тогава от изказване наофициалнияпредставител на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков.

„ Предните отряди на Народната милиция на Донецката национална република доближиха административната граница на Донецка област и се свързаха с военните елементи на въоръжените сили на Руската федерация, които поеха контрола над районите на Украйна по брега на Азовско море. От през днешния ден изходът на въоръжените сили на Украйна към Азовско море е изцяло блокиран ", съобщи ген.Конашенков.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски пък удостои със званието Герой на Украйна двама военнослужещи, написа УНИАН.

Това се споделя във видеообръщението му, оповестено в Telegram канала на президента.

„ По предложение на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна взех решение да присъдя званието Герой на Украйна на полковник Владимир Анатолиевич Баранюк - пълководец на 36-та обособена морска бригада и майор Прокопенко Денис Генадиевич - пълководец на Отделен отряд специфични елементи Азов. За смелост, за ефикасни дейности за отбиване на противников офанзиви, за отбрана на град-герой Мариупол “, сподели Зеленски.

Той благодари и на всички, които пазят Мариупол и цяла Украйна.

Членът на Главния съвет на Военно-гражданската администрация (ВГВ) на Запорожка област Владимир Рогов разгласява фрагменти от Мелитопол, от които се вижда, че украинската войска е изстреляла ракети "Точка-У ", и приказва за следствията.

На фотографията е почти 1/3 от балистичната ракета Tochka-U, която е умъртвила трима поданици на Мелитопол.

Един от тях, 18-годишен, беше заровен през вчерашния ден.

Ако не била свалена, жертвите щяха да са стотици, написа Рогов.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР