През изминалата година веригата за търговия с бързооборотни стоки Lidl

...
През изминалата година веригата за търговия с бързооборотни стоки Lidl
Коментари Харесай

Чуждестранните пазари, на които Lidl продава най-много български стоки

През миналата година веригата за търговия с бързооборотни артикули Lidl е продала артикули на български производители в магазините си отвън страната, възлизащи на над 30 милиона лв..

За първите седем месеца на финансовата година на компанията, започваща през март 2019 година, осъществените на задгранични пазари български артикули възлизат на 24 милиона лв., а упованията са резултатите за всички 12 месеца да минат тези от миналата година. Това стана ясно по време на събитие в столицата.

" През 2018 година непрекъснат експорт на артикули на български производители е имало за 13 страни, а през тази те са 16. При така наречен акционен износ (бел.ред. артикули, които се продават по време на тематичните седмици на Lidl) имаме 21 страни за 2018 година и 20 за тази ", разяснява основният изпълнителен шеф на " Лидл България " Милена Драгийска.

Тя напомни, че за първи път български артикули в мрежата на веригата отвън страната стартират да се продават през 2012 година, а дебютен пазар за тях е Румъния. " Тогава стартирахме с цели 8 производителя и 17 продукта. Важно е да отбележим, че от тези 8 производителя, с които започнахме износа за Румъния тогава, със 7 продължаваме да работим и в този момент, само че в по-големи размери ", уточни Драгийска.
 Веригата Lidl разкри какви заплати получават чиновниците ѝ в България
Веригата Lidl разкри какви заплати получават чиновниците ѝ в България

През предходната година компанията е изплатила 55 милиона лв. под формата на заплати и осигуровки

По нейните думи за интервала 2016 и 2018 година има растеж от над 80% на броя пазари, както и на броя български производители, с които работи Lidl. Предлаганите от тях продукти от своя страна се усилват със 165 на 100. Така към 2019 година веригата предлага 112 разнообразни артикули на 36 родни производители в 22 разнообразни страни.

" За същия този интервал от 2016 година насам удвояваме общата стойност на износа на български производители от 13 милиона до 30 милиона лв. през 2018 година. Към септември 2019 година резултатът доближава 24 милиона лв., а в случай че идващите месеци продължат да бъдат по този начин сполучливи, сигурно ще надминем резултатът от 2018 година ", изясни още Милена Драгийска.

Кои са най-големите пазари за български артикули?

Към края на предходната година петте пазара, на които продажбите на български артикули имат максимален дял, са Румъния, Германия, Гърция, Полша и Хърватия. Близо 40 на 100 от общия експорт на родни артикули е ориентиран към северната ни съседка, а близо 20 на 100 е този за най-голямата европейска стопанска система.

" Нашите производители съумяха да създадат експорт и за далечни пазари, като Финландия, Швеция, Холандия, Ирландия, както и за Унгария, Чехия, Литва и други ", уточни още ръководителят на " Лидл България ".
 LIDL откри най-големият си магазин в България
LIDL откри най-големият си магазин в България

92-ят обект на веригата отвори порти във Варна

През актуалната финансова година картината наподобява сходно, само че към петте съществени пазара за българския експорт се подрежда и друга прилежаща страна - Сърбия.

" Тя се появява като нов пазар, откакто локалната организация на Lidl проработи преди една година там. С доста бърз ритъм Сърбия се трансформира в един от огромните експортни пазари за нашите производители, като там изнасяме 22 продукта ", изясни Драгийска.

Кои са групите артикули с максимален размер на износа?

Четирите съществени групи български артикули, които " Лидл България " е изнесъл за задгранични пазари през предходната година са самун, олио, оризови артикули и замразени храни. С максимален дял е първата категория - над 20 на 100 от общия износ. На второ място с 15 на 100 е олиото.

" Любопитно е да кажем, че забележителна част от експорта на олиото, което е главен изхабен артикул, е бил за Гърция, нищо, че всички купуваме зехтин от там. Оризовите артикули, от своя страна, са новаторски артикул, като близо 10% от експорта ни за предходната година се пада на тази категория ", обясни Драгийска.
 Какви български артикули продава Lidl в чужбина?
Какви български артикули продава Lidl в чужбина?

И какъв брой завоюва от тях

Що се отнася до категорията на замразените храни тя добави, че главно там влизат замразени банички с друг заряд, които се продават главно по време на тематичните седмици във веригата.

Милена Драгийска обърна внимание на обстоятелството, че от предходната година към този момент има и първи български артикул, който съумява да получи позициониране на касите във всички магазини на веригата в Германия. Става въпрос за суровите био барчета на марката Smart Organic, които могат да бъдат открити в над 3200 обекта на компанията на немския пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР