През изминалата година сме констатирали няколко случая, в които не

...
През изминалата година сме констатирали няколко случая, в които не
Коментари Харесай

В януарските заплати трябва да имате двоен надник, ако сте работили по празниците

През миналата година сме установили няколко случая, в които не е било платено трудово заплащане, с плануваното в Кодекса на труда нарастване за работа на формалните празници през годината. Това сподели в изявление за " " Атанас Чернаев, шеф на инспекцията по труда в Пловдив.

По думите му проблеми, свързани с спомагателното възнаграждение на труда и нарастването, което се поставя за работа в почивни и празнични дни, не са толкоз постоянно срещано събитие.

" По-често сигналите с неплащане на трудово заплащане са най-много за неизплащане на последните хонорари при напуснали служащи. Ако в този момент ме питате за празниците, които бяха през декември месец, към момента сигнали не сме получили за тази година. Но би трябвало да е ясно, че трудовите хонорари за декември в преобладаващата част ще бъдат получени в края на месец януари. И чак тогава, може би, някои от служащите ще схванат, че не им е изплатено това, което е планувано в Кодекса на труда ", сподели Атанас Чернаев.

Той изясни, че за работа на публични празници, каквито в тази ситуация бяха 24, 25, 26 декември, както несъмнено и 1 януари, въпреки че той е от Новата година, се изплаща трудово заплащане със 100% нарастване. Ако заплащането за 1 час е 15 лева или 10 лева, то надлежно при работа на формален празник, това възнаграждение за този час би трябвало да бъде двойно - 20 или 30 лева, според от продължителността на работата денем, т.е. би трябвало да бъде сметнато.

" Не постоянно на формалните празници се работи на цялостен работен ден. Така че тогава по-често може да се постанова да се счита по часове. Иначе, най-грубо казано би трябвало да се получи двоен надник. Ако работата на формален празник за работещите се явява и ексклузивен труд, а ексклузивен е трудът за всички хора, които работят и се регистрират на ден, т.е. не са на сумирани часове на работното време или работят на ненормиран работен ден, в каквато й да е сфера на стопанската система ни, то тази работа в празничните и в почивните дни е ексклузивен труд, за който се дължи още веднъж нарастване със 100%.

За тези, които работят на сумирано пресмятане на работното време, единственото, което се поставя е нарастването от 100% за работа на формалните празници, защото за тях почивните дни са тези в които почиват, работните са тези, в които работят и това е по график. ", сподели още Чернаев.

Той обърна внимание и на обстоятелството, че 27 декември беше неработен ден, само че той действително видяно не е формален празник, работен ден е тъй като един от формалните празници се падаше в неделя. Съгласно Кодекса на труда в случай че формален празник е в неделя или събота, то идващият работен ден или два работни дни - понеделник или вторник се явява неработен ден. Но при него, в случай че е ексклузивен труд, заплащането е като в почивен ден 75% нарастване, или 1,75% над нормата. Това важи за всички публични празници, като се изключи великденските празници, защото те по принцип са събота и неделя ", разясни Атанас Чернаев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР