През горещите летни месеци при вдигането на температурите се увеличава

...
През горещите летни месеци при вдигането на температурите се увеличава
Коментари Харесай

Пиенето на студена вода в жегите е опасно

През горещите летни месеци при повдигането на температурите се усилва приемът на студена вода и всевъзможни питиета за разхлаждане. Експерти от Германия обаче настояват, че човек не би трябвало да натъртва на студените питиета, а в противен случай да се стреми към консумация на вода със стайна температура. В отбрана на това тяхно изказване учените оферират шест аргументи, заради които не би трябвало да се пие студена вода в летните жарки дни, написа trafficnews.bg.

1. Нарушава храносмилателния развой

Консумирането на студена вода или вода с лед въздейства неподходящо на храносмилателния развой, защото провокира стесняване на кръвоносните съдове. Това може доста да забави храносмилането, а при погрешно асимилиране на храната, питателните субстанции губят своите качества и не се всмукват от организма.

Повечето хора имат вяра, че горят по-голямо количество калории, пиейки ледена вода. Но не е ли по-важно за тялото храносмилателната система да действа вярно? Хиляди са методите за изгаряне на повече калории и събаряне на непотребните килограми, които не водят до намаляване на виталните функционалности на човешкия организъм.

2. Възпрепятства усвояването на хранителни субстанции

Средната температура на човешкото тяло нормално варира сред 36,5 и 37,2 градуса, само че при изразходване на доста студена напитка, тялото стартира да изразходва сила, с цел да се стабилизира температурния баланс. Именно тази сила може да се употребява за смилането и усвояването на питателните субстанции. При пиянство на студена вода организмът не може да резервира нужните му субстанции, поети с храната.

3. Предизвиква болежка в гърлото

Приемането на студена вода може да докара до струпване на непотребна слуз по дихателните пътища. При увеличение на този пласт се появява риск от затруднено дишане и развиване на разнообразни инфекции, а това може да провокира появяването на болежка в гърлото.

4. Забавя естествения темп на сърцето

Пиенето на ледена вода забавя сърдечния темп. Според проучвания студената вода подтиква блуждаещия нерв. Това е 10-ият черепно-мозъчен нерв (вагус), който се явява значима част от самостоятелната нервна система, контролираща неволните дейности на тялото. Ниската температура на ледената вода в допълнение подтиква функционалността на блуждаещия нерв, което води до намаление на сърдечната периодичност и закъснение на пулса, а това може да е доста рисково за здравето и живота на човек.

5. Възпрепятства хидратацията на организма

К онсумацията на студени течности през горещите летни дни води до стесняване на кръвоносните съдове, което от своя страна пречи на притока на кръв до тъканите и органите и по този метод се попречва хидратацията на тялото.

6. Отслабва имунната система

Студената вода не се предлага даже и след привършване на храненето, защото тя отслабва функционалностите на имунната система и усилва вероятността човек да се разболее от елементарна простуда и грип.

Ако човек построи табиет за пиянство на топла вода или такава със стайна температура, ще способства за здравословното положение на тялото си. Наред с многото здравословни изгоди, топлата вода отстранява всякаква тежест по време и след хранене, защото храносмилателната система работи по-добре.

Някои хора, които пият постоянно топла вода, даже са на мнение, че този техен табиет е довел до намаление на равнищата на кръвната захар и понижаване на апетита и възприятието за непрекъснат апетит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР