През годините работата на здравните медиатори за преодоляване на негативните

...
През годините работата на здравните медиатори за преодоляване на негативните
Коментари Харесай

“Здравен медиатор” - мост между институциите и уязвимите

През годините работата на здравните посредници за превъзмогване на отрицателните трендове е оценена като потребна. Професията се развива от пилотна неправителствена активност до държавна политика. Всяка година мрежата от здравни посредници се усилва, като в нея се включват нови общини. От 2007 година насам страната обезпечава бюджет за тях.

Ето какво споделя в „ Нашият ден “ доктор Радосвета Стаменкова , изпълнителен шеф на Българската асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве:

" Здравните посредници са общински чиновници и получават своето заплащане от Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването по делегиран бюджет. Те работят на минимална заплата и са мостът сред уязвимата общественост и институцията, която оказва помощ и работи с общопрактикуващите лекари “ .

Проблемите пред здравните посредници

“Сравнително новата за България специалност „ здравен посредник ” обезпечава благоприятни условия за ефикасна връзка сред предоставящите здравни услуги и хората от уязвимите обществени групи, както и за взаимни дейности със структурите на системата на опазване на здравето, районните центрове по опазване на здравето и районните инспекции по запазване и надзор на публичното здраве.

Добрата вест е, че активността на здравните посредници е към този момент нормативно регламентирана .

Достъпът до здравни услуги се подсигурява посредством посредничеството на здравни  медиатори, които са свързващо звено сред уязвимите групи от популацията и достъпа до здравната система на лица с най-висока степен на здравна накърнимост. Около 40% от здравните посредници имат университетска степен на обучение . Здравните посредници минават през профилирано образование, провеждано взаимно от Факултета по публично здраве на Медицински университет - София и Сдружение " Национална мрежа на здравните посредници “.

Какви проблеми взема решение здравната медиация?

" Причината здравните посредници да бъдат разпознати като нещо потребно бе, че през 2007-2008 година имаше зараза от морбили и  близо 28 000 деца се разболяха, като 28 от тях починаха. А в кварталите, където здравните посредници работеха, нямаше пробив. Така страната осъзна, че те са потребни. Здравните посредници оказват помощ на родителите да съблюдават имунизационния календар “, споделя доктор Стаменкова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР