През годините къщата, която сега е ресторант Синия лъв на

...
През годините къщата, която сега е ресторант Синия лъв на
Коментари Харесай

Сградата на "Синият лъв" ще бъде детски клуб вместо детска градина

През годините къщата, която в този момент е ресторант " Синия лъв " на ул. " Иван Вазов " №6, е сменяла предназначението си " в крайник " с времето - през 30-те години в нея се е помещавал Якобинският клуб (кафене " Средец " ), след войната пък става Клуб на дейните борци срещу фашизма и капитализма, а през 90-те рисунката на синия лъв предначертава новия " клуб на демокрацията " *. В последните години в къщата, която в този момент е благосъстоятелност на районна община " Средец ", има ресторант. Но още веднъж поради времето, маркирано с мандата на кмета Йорданка Фандъкова и дефицита на детски градини в столицата, през 2020 година се роди концепцията къщата да бъде преобразена в детска градина.

Това предложение направи кметът на община " Средец " Трайчо Трайков. Сега обаче излиза наяве, че и тази концепция ще претърпи смяна - този път поради частната благосъстоятелност под основите на къщата и евентуално, поради желанието в двора на " Синият лъв " да се строи офис постройка (очаквайте в четвъртък на уеб страницата на " Капитал " обстоен текст за проектите за новото строителство).
Без двор не може
Проблемът идва оттова, че парцелът, върху който стъпва къщата, както и прилежащият, върху който в този момент се намират масите на ресторанта (двора), са благосъстоятелност на компаниите " Краси-С " и " А-Трейд-3000 ", чийто шеф е Иво Иванов, по-познат със сметопочистващата " Титан интернешънъл ", на която е притежател. С две думи - тъй като за една детска градина по норматив наложително се изисква двор, този " двор " към общинската постройка в тази ситуация е частен и по тази причина няма по какъв начин да се употребява.

Трайков намира решение (след съвещания с основния проектант на София Здравко Здравков) в построяването на детски клуб за почасово гледане на деца, който е с по-ниски условия. " По този метод отново ще използваме помещението в интерес на децата. В случая условията за детска градина плануват да има двор с площадка за всяка група, до момента в който за клуба това не се изисква. Друга разлика е, че в него няма спални пространства и не се готви, само че отново цялото пространство може да се употребява за занималня за деца ", разяснява той за " Капитал ".
Реклама
Проектът за детски клуб ще се финансира от Столична община посредством по която регионът е кандидатсвал, с цел да избегне зависимостта от единодушието на частните притежатели за преустройството.

Сега обстановката се усложнява още повече от това, че има импортиран план за обстоен организационен проект (ПУП), който планува градеж с разстояние 3 метра от постройката на " Синият лъв ". Така въпросът е до каква степен ще е удачно да има детски клуб в непосредствена непосредственост до бъдеща офис постройка, чийто проект на този стадий се спуска безоблачно от разнообразни институции с аргумента, че нищо не може да се направи.
История на " Синият лъв "
Първият жител на къщата, носеща името " Синият лъв ", евентуално е художникътАлександър Божинов , допуска философът и публицист Тони Николов в публикацията си като се базира на мемоарната книга на художника. Според регистрите на София постройката е строена през 1885 година, като неин проектант е известният австрийски градостроител Петер Паул Бранг.

През края на 20-те и началото на 30-те години на предишния век там се обитава фамозното кафене " Средец ", носещо гръмкото название " Якобинският клуб ". " Заведението е " клуб на отхвърлените ", на новите харамии, които скърцат със зъби против " одобрената литература ", чието сборно място е върху " златните плочки " - фамозното кафене " Цар Освободител " (между Военния клуб и Руската църква). Съдържател на новия " Якобински клуб " е сестриният наследник на Гоце Делчев - Туше (Петър) Чопов, и неслучайно най-първите посетители на заведението са македонци или анархисти от ранга на Михаил (Мишел) Герджиков ", написа Николов.
Реклама
След 1944 година кафенето стопира да съществува и краткотрайно служи като склад за декорите на театъра. После пък се трансформира в клуб на " дейните борци срещу фашизма и капитализма " , до момента в който през 90-те внезапно се преобразява в клуб на демократичната общественост.
26 години Съюз на демократичните сили - гала в " Синия лъв " Фотограф: Надежда Чипева
*Информацията е взета от в. " Култура ", " Комари над " Синият лъв ", Тони Николов
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР