“През февруари се очаква да има намаление на цените на

...
“През февруари се очаква да има намаление на цените на
Коментари Харесай

През февруари се очаква намаление на цените на дървата за огрев

“През февруари се чака да има понижение на цените на дървата за огрев за популацията и да доближат до стойностите от лятото. ” Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов в ефира на Bulgaria on Аir тази заран.

По думите му в понеделник се чака да бъдат подготвени ограниченията, които ще се подхващат, с цел да се реализира спадът в стойностите им.

„ Нашите планове демонстрират все още, че растежът на цените се дължи главно на далавера “, изясни още той и добави, че има закъснение в решението на казуса, което в този момент би трябвало да се навакса. Той осведоми, че откакто бъдат финализирани съответните стъпки, с които ще се реализира понижение ще бъдат обществено предоставени.

Относно подпомагането на земеделците доктор Иванов съобщи, че тази година е пожелан повишен запас, с който да се подкрепят земеделските производители. „ Поискали сме спомагателни помощи по de minimis, както и средства по Ковид ограниченията в размер на 110 млн. лева ”, заяви министърът.

„ Искам да прикани оранжерийните производители да не се тормозят, че средства ще стигнат до тях и те ще могат да засеят продукцията си. “, добави още доктор Иванов.

Министърът уточни, че фокус в работата на министерството са и фирмите, които се занимават с развъждане на рози и розопреработвателите. Той напомни, че при започване на седмица, дружно с министър Лорер са показали нов кредитен артикул създаден от Българската банка за развиване (ББР) особено за този отрасъл. По думите му розопроизводителите могат да чакат спомагателни средства от Ковид ограниченията. „ Очаквам стопаните да се приготвят добре за кандидатстването, с цел да могат средствата да стигнат в цялостен размер и къси периоди до тях, като ще водим деен разговор, с цел да ги подкрепяме “, добави доктор Иванов.

В ефира на BG on Air, той съобщи, че министерството на земеделието поддържа концепцията за 9% Данък добавена стойност на храните от „ дребната потребителска “ кошница и увери, че това ще бъде отстоявано, само че въпреки всичко има планове, които би трябвало да бъдат взети поради.

„ Надявам се това да бъде признато, само че въпреки всичко имаме съдружно ръководство и решенията се взимат с консенсус ”, разяснява още доктор Иванов.

Министър Иванов разгласи, че през днешния ден стартира провеждането и на първата „ виртуална приемна “, което е в отговор на нашата поръчката за бистрота дадена от него.

Той посочи, че по този начин земеделците ще могат да зададат персонално своите въпроси и отсега нататък тези виртуални срещи ще се организират постоянно.

„ Мисля, че това е добър старт за отваряне на министерството за връзка с сектора и от тук нататък ще работим по този начин ”, добави още аграрният министър.

На въпрос за мониторинг на площите доктор Иванов сподели, че ще има нов метод при контрола, като създаването и внедряването на електронната система за следене на площите е една от тях. Според него това ще отстрани човешкия фактор и контролът ще е изцяло транспарантен, както изисква и Европейската комисия. Очаква се системата да стартира работа през 2023 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР