През февруари 2021 г. месечната инфлация в България се повишава

...
През февруари 2021 г. месечната инфлация в България се повишава
Коментари Харесай

НСИ: Месечна инфлация от 0,6% и понижение на годишната с 0,1% през февруари



През февруари 2021 година месечната инфлация в България се покачва с 0,6%, до момента в който годишната инфлация се намалява с 0,1%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се покачва с 0,6% по отношение на януари, когато набъбна с 0,2 на 100. Това нарастване на месечната инфлация е вследствие на повишаване на цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета, както и на транспортните цени при понижение на цените на облекло и обувки и на развлечения и просвета.

На годишна база потребителската инфлация се намалява с 0,1% по отношение на февруари 2020 година след спад с 0,6% през януари.

Средногодишната инфлация за интервала март 2020 година - февруари 2021 година нараства с 1,0% по отношение на интервала март 2019 година - февруари 2020 година

През февруари тази година нарастване с 1,2% по отношение на предходния месец записват цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета, до момента в който цените на алкохолните питиета и на тютюневите произведения остават на равнище от януари. В същото време цените на облекло и обувки бележат спад с 1,7% по отношение на месец по-рано, до момента в който цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива остават се покачват едва с 0,2 на 100.

Увеличение с 0,5% има при цените за жилищно съоръжение, домашен уреди и такъми, а в опазването на здравето с 0,1 на 100. Транспортните цени нарастват през февруари с 2,0% по отношение на януари, до момента в който цените за забавление и просвета бележат намаляване с 0,6%, а в образованието - с 0,2%.

Цените на известията остават на нивото от предходния месец, до момента в който тези за заведения за хранене и хотели бележат едва повишаване с 0,1%, регистрира още Национален статистически институт.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) през февруари нараства с 0,5% на месечна база, до момента в който хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се покачва с едвам 0,2%, откакто при започване на 2020 година тя беше над 3 на 100.

Хармонизираният показател на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на страните от Европейски Съюз. Той е един от критериите за ценовата непоклатимост и за присъединението на България към еврозоната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР