През есента на 2022 г. Бернар-Анри Леви, един от най-известните

...
През есента на 2022 г. Бернар-Анри Леви, един от най-известните
Коментари Харесай

Французин показва с филм как Русия иска да изтрие идентичността на Украйна

През есента на 2022 година Бернар-Анри Леви, един от най-известните интелектуалци във Франция, пътува до Украйна, с цел да посети разломните линии на съветската инвазия, написа „ Гардиън “. Леви е публицист, мъдрец и ефирен водещ. 

По време на пътуването си той става очевидец на бомбардирани жилищни здания в Киев. За първи път там се среща с украинския президент Володимир Зеленски. Придружава миньори, които са навлезли надълбоко в земята в Павлоград, преглежда атомната електроцентрала в Запорожие, причислява се към украинския флот по време на патрул край Одеса, намира се с командири на интернационален легион. И събира всичко това във филм. 

Премиерата на документалната лента " Слава на Украйна " бе през февруари във Франция, а в кината в Съединени американски щати ще бъде пуснат този месец. Но от изключително значение за Леви е била прожекцията в Организация на обединените нации по-рано през април, където Русия завършила срамния си мандат като ръководител на Съвета за сигурност.

 
 Slavaukraini Фейсбук (1) Плакат от премиерата на кино лентата в Съединени американски щати.
Сюжетът е въз основата на усещанията на Леви при десетте му пътувания в Украйна. Филмът е " унищожителен, устойчив, удивителен, вбесяващ, от време на време халюцинационен, спокоен и даже малко комичен ", написа английското издание.

Това е втората негова документална лента за спора, която трае 95 минути и наблюдава тримесечната дъга на украинската контраатака през доста от окупираните източни територии - от Киев до Бахмут, Лиман, Изюм, Харков и Донбас. Кулминацията е освобождението на Херсон през ноември.

Филмът наподобява на боен дневник, като всяка глава е отдадена на друго място и в друг звук, само че всички - свързани с гняв и неподчинение.

Леви стартира пътуването си в сянката на войната - кадър на плюшено мече, оставено на празна люлка, размазана църковна икона, на половина затрупана в руините, голям брой разрушени руски сгради; жена, облечена във военна униформа, която бута детска количка на токчета.

Към средата на кино лентата режисьорът се включва в интернационален легион на фронтовата линия на контраофанзивата, като се сблъсква с офанзиви на дронове, които съвсем унищожават автомобила на един от операторите. И въпреки всичко животът продължава - в Киев децата играят и хората беседват доброволно, до момента в който звучат сирени.

" Голямата изненада за мен беше, че нямаше отмалялост. Обикновено след шест месеца, осем месеца, една година си изтощен. Но умората беше на Запад, а не в Украйна " , споделя Леви в предходно изявление, още веднъж пред " Гардиън ".

Според французина западната публика се е уморила да чете за жестокото навлизане на Путин на украинска територия. Леви прави кино лентата си, споделя той, с цел да покаже " неукротимата, непоколебима опозиция, високия дух, смелостта, оптимизма на тези хора макар руините, макар загубите, макар бедствието . "

Философът си навлича много рецензии поради строгостта на методите си. Някои се подиграват на 74-годишния режисьор, роден във Френски Алжир в семейство на евреи, че е декадентен, недостижим мъдрец, който обикаля военните зони в такива конфликтни места като Босна, Дарфур, Либия и Кюрдистан.

" Слава на Украйна ", режисиран взаимно с Марк Русел, не се опълчва на тези обвинявания. Леви се разхожда из източния фронт с бронежилетка, пристегната върху дизайнерски костюм и се снима с украинци в разнообразни конфигурации, само че основно в нюансите на разочарованието и ужаса. Френският му роман е с трендове към разноцветност и придирчивост.

Кадрите, които той снима, както и свидетелствата на голям брой украинци, са фактически сурови. В кадър е жена, която подготвя украински борш на огън в задния си двор и мечтае войната да се разсее задоволително за 70-ия си рожден ден. Следващият облик е на друга стара жена, която обезверено демонстрира по какъв начин е прекарала мразовита нощ на стол в банята си, чиито стени са разрушени от въздушните удари. Има безчет фрагменти на скелета на здания, както и на тела на жертви.  

" Каква е тази безумна война, в която врагът нападна град без групово или стратегическо значение? ", пита Леви.

Руската мотивация, както той я вижда, е " да се отхвърли, да се унищожи украинската еднаквост " , споделя Леви. А изходната позиция, която той назовава същинското начало на войната е при нахлуването на Русия в Крим през 2014 година Действие, което получи дребен интернационален отзив.

" Путин изхожда от хипотезата, че Украйна не съществува, че украинската просвета не съществува. Затова, с цел да накара действителността да съвпадне с неговото верую, какво може да направи? Да убива, да бомбардира, да унищожава, да изпепелява земята. Ако дръзвам да дам избрана логичност на тази безумна война, тя е в логиката на отричането на украинската еднаквост. Това безчовечие съответствува с тази логичност на отказване на самото битие на Украйна " , споделя философът.

Изречението, което е чувал най-често от многочислените си диалози с украинци - бойци, майки, миньори, деца, баби - е, че " ние пазиме освен нашата татковина, ние пазиме и вашата, тъй като пазиме Европа ".

" Украинците постоянно ни благодарят за нашата помощ. Би трябвало да е противоположното. Ние би трябвало да им благодарим. Това беше моето чувство непрекъснато - тези, които би трябвало да благодарят, не са те, а ние " , разяснява създателят. 

Във кино лентата си Леви внимава да не прави догатки за бъдещето на войната, а се концентрира върху очевидците. Но след многочислени пътувания той е " уверен, че украинците ще победят " . Въпросът е единствено какъв брой дълго, на каква цена и с каква помощ от западните страни.

" Всяка седмица, всеки ден има действителна цена. И като забавя тази победа, като отхвърля да форсира, Западът поема голяма отговорност. Колкото повече се отсрочва успеха на Украйна, толкоз повече нараства злополуката " , прибавя Леви. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР