През есента, когато слънцето вече не е достатъчно силно, за

...
През есента, когато слънцето вече не е достатъчно силно, за
Коментари Харесай

Зелени домати – много полезни в малки количества


През есента, когато слънцето към този момент не е задоволително мощно, с цел да могат селскостопанските култури да узреят, доста елементарно можем да намерим зелени домати . Макар и не толкоз вкусни, колкото узрелите, зелените домати не им отстъпват по потребни съставки и здравословни изгоди .

Важно е да се означи една значима специфичност. Консумацията на зелени домати в недопечен тип би трябвало да се заобикаля, тъй като съдържат вещесатва, които в огромни количества може да имат отровен резултат. Тези субстанции обаче се обезвреждат бързо в процеса на термична обработка или ферментация на зелените домати. Хубавото е, че има редица способи за кулинарна обработка на тези зеленчуци с включването им в състава на доста вкусни гозби. И туршиите са единствено един образец от много огромния лист.

Зелените домати са богати на витамини от съвсем всички групи и на субстанции, които организмът употребява за синтезата им (т.нар. провитамини ). Високо е количеството да вземем за пример на бета-каротин, прочут и като провитамин А, тъй като от него организмът синтезира витамин А.Високо е съдържаниеот в зелените домати и на витамин С и В-комплекс. Към тях можем да прибавим и относително рядко срещаният витамин К. Този състав обезпечава мощно антиоксидантно деяние , само че това надалеч не изчерпва изгодите от потреблението на зелени домати.

Свързани публикации.. Домати – за какво да ги ядем? 1 Доматите оказват помощ против рак на гърдата 1 Гени на доматите унищожават раковите кафези 0

В състава им се регистрират също и микроелементите желязо, магнезий, фосфор, калий и манган, въпреки и в не толкоз визоки дози. По огромното преимущество на зелените домати в този аспект е не количественото, а качественото наличие на състава им.

Друго преимущество на зелените домати е доста ниската калоричност и високото наличие на протеини и фибри . Така те по едно и също време засищат и носят здравословни изгоди, без да предизвикат риск от затлъстяване.

Уви, може да се окаже, че най-голямата здравна изгода от потреблението на зелени домати носят субстанции, чийто несъразмерен банкет може да бъде по едно и също време и рисков. В състава на неузрелите домати се открива алкалоидът томатин , който им оказва помощ да се защитят от болестотворни микроорганизми в процеса на зреене. Лабораторни проучвания на резултата му демонстрират, че той може да потиска растежа на туморни формирания. Ефектът се дължи на блокиране развиването на раковите кафези , изключително в случаи на рак на гърдата, дебелото черво или стомаха. За страдание алкалоидите от групата на томатина са токсични при високи дози, заради което зелените домати би трябвало да се употребяват единствено във ферментиран или термично обработен тип.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР