През ден варненското село Синдел присъства в криминалната хроника, само

...
През ден варненското село Синдел присъства в криминалната хроника, само
Коментари Харесай

Иван Гешев: Галиче е второто най-опасно село в България

През ден варненското село Синдел участва в престъпната хроника, единствено преди седмица там локални поданици пребиха двойка служители на реда. Това е най-опасното и проблематично обитаемо място в България дружно с врачанското Галиче, а оценката е на самия основен прокурор Иван Гешев. В селото живеят над 100 някогашни пандизчии, а престъпността е всекидневие.
За намаляването на закононарушенията не помогнаха редицата полицейски акции през последната година. Само през предходната седмица цигански кланове нападнаха и раниха двама служители на реда, отзовали се на сигнал, а четирима служащи бяха пребити от ромска навалица. "Живеем в апокалипсис ", споделя кметът Пламен Лазаров.
Хората с адресна регистрация в Синдел са 1600. Реално в селото живеят непрекъснато към 600 души, а останалите са гастарбайтери в Германия, Испания и Нидерландия.
„ 90 % от популацията е циганско. Като споделям роми, не поставям всички под един знаменател. Има хора, които са доста съзнателни и също страдат. Но има няколко клана, които са изцяло изоставени – няма никаква предварителна защита, не им се обръща внимание и вършат каквото си желаят. Това е насъбрано с годините и се усещат безнаказани. Над 100 души в селото са някогашни пандизчии, като съвсем всеки е минал през пандиза. Те са по-културивирани и имат някакъв почит. Проблемът сега са младото потомство, което е изтървано още в учебно заведение. Тук има някакъв мит, че законите за тях са по-различни от тези за българите, тъй като са малцинство.
Един българин могат да го осъдят за нарушение по бързата процедура, а на един ром му се разминава 10 пъти. Имаме човек с 8 висящи каузи, който сега отново е на независимост и отново е разгласен за общодържавно търсене. Върне се, направи някоя пакост, нещата стигат до прокуратурата, отново го пускат. Много мъчно човек с толкоз каузи можеш да го спреш от нещо. В момента 4 души от селото са в пандиза, като единият излежава присъда за опит за ликвидиране. Има 5 индивида, които в действителност тровят цялото село и от тях страдат роми и българи. Това са наркомани, които не се стопират и са непрекъснато в белите. Не минава скандал или побой без някой от тях да е замесен”.
Последният огромен побой в селото е от предходната седмица, когато 30-40 локални роми пребиват четирима служащи, ремонтиращи локалната поликлиника. Пострадалите също роми от Игнатиево.
„ Не знам по какви аргументи единият клан се събра и доста крепко наби служащите. Като дойдат непознати в селото, нашите би трябвало да се покажат. На жп гарата също тече огромен ремонт. Работниците заравят кабелите, а нашите ги отравят и ги предават на вторични суровини”.
Най-новата мода в Синдел е да се горят остарели коли, а желязото да се предава на вторични първични материали.
„ В момента желязото е 60 стотинки, купуват коли за 200 лв., палят ги цели, след това ги разфасоват и вземат към 500-600 лева”.
Според кмета Лазаров множеството полицейски акции в Синдел не са дали резултат, а престъпността не е намаляла.
„ Виждал съм по какъв начин в едната улица служителите на реда стопират коли, а в другата се крадат дърва и се карат коли без номера от неправоспособни водачи. За тях към този момент стана всекидневие, тъй като е всекидневно да се виждат служители на реда - просто се сменят маршрутите. Според мен няма смисъл от 200 души жандармеристи. По-добре двама души, само че да са окуражени да работят на терен и желаят да овладеят тези неща. През годините са минали доста квартални служители на реда и имам възприятието, че единствено са си прекали службата тук”.
За една от първите акции против битовата престъпност при започване на предходната година в селото дойде персонално основният прокурор Иван Гешев.
„ Първите думи на Гешев бяха, че Синдел и Галиче са най-известните и проблеми села в България. Аз съм му звънял най-малко пет пъти за помощ. Винаги се е отзовавал и с негова поддръжка нещата се случват доста бързо и ефективно”.
В Синдел престои да бъдат инсталирани 10 камери по главните улици и на центъра на селото. Пламен Лазаров се надява да има резултат от видеонаблюдението, защото в този момент никой не желае да свидетелства за закононарушения, на които е станал свидетел.
„ Имаме българи, които са се заковали в къщите си и не излизат от тях по никакви случаи и мотиви - децата им идват и им носят храна. Живеем в някакъв апокалипсис. Колкото и служители на реда да дойдат, все в миналото отпътуват и проблемите си потеглят още веднъж. Нямаме ден без осъществено закононарушение – по едно съществено има дневно, а две-три е обикновено. Местните се опасяват да пускат тъжби в полицията, с цел да не им отмъстят”.
Славата на Синдел е стигнала чак до Германия, където доста локални роми са емигрирали.
„ Бил съм в Германия, като ми видят в персоналната карта, че съм от Синдел, и почва по-обстойна инспекция. Всички прилежащи села са ревнали от Синдел. Няма естествен човек, който да желае да си купи къща в Синдел. Българин не идва тук да се заселва. Ако се освободи някоя къща, се купува от роми. Даже има цигански кланове, които се изнасят от селото или пращат децата си на детски градини и учебно заведение в Белослав и Девня”, приключва кметът на селото Пламен Лазаров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР