През декември Европейската комисия ще представи нова инициатива, която ще

...
През декември Европейската комисия ще представи нова инициатива, която ще
Коментари Харесай

Атидже Вели постави проблемите на земеделците в България пред ЕК

През декември Европейската комисия ще показа нова самодейност, която ще е фокусирана върху продоволствената сигурност във всичките й измерения и „ моторите “ за гарантирането й.

Това заяви евродепутатът от ДПС/ “Обнови Европа “ Атидже Вели след присъединяване си в изключителна среща с Европейска комисия. Вели е единственият български евродепутат, пълновръстен член на Земеделската комисия в Европарламента.

По време на срещата тя сложи няколко въпроса на Еврокомисията.

Големият въпрос беше обмисля ли Европейска комисия отваряне и преразглеждане на Многогодишната Финансова Рамка (МФР), сподели Вели.

В Становище за разширение на МФР за интервала 2021-2027 година, ние членовете на Комисията по земеделие в Екологичен потенциал, призовахме Съвета да промени Регламента за МФР, с цел да планува задоволително маржове, с цел да разреши техническата промяна на таваните и да отрази действителната инфлация. Очаквано за мен, представителите на Европейска комисия не показаха мнение по този въпрос, уточни евродепутатът от Движение за права и свободи.

Тя настоя за равнене на заплащанията, а дотогава – спомагателна поддръжка за държавите-членки с най-ниски заплащанията по линия на ОСП.

Оцеляването на земеделските производители, които се пробват да устоят на инфлационния напън и нарасналите цени на суровините и да подсигуряват продоволствената сигурност, е повлияно и от разликите в заплащанията по ОСП, добави тя.

Атидже Вели посочи, че българските земеделци след 15 година участие в Европейски Съюз не престават да получават по-ниски дотации. Така дълго чаканата конвергенция липсва. В момента дотациите, които получават фермерите, „ са изядени от инфлацията “. Днес 100 евро са разнообразни от 100-те евро преди 1,2 или 3 години, акцентира Вели.

Европейска комисия пое ангажимент да прегледа въпрос след утвърждение на Стратегическия проект.

Използвах опцията да срещна службите на Европейска комисия и със обстановката в бранш земеделие в България. Като единствения пълновръстен член за България на Комисията по земеделие всекидневно получавам писма и позвънявания от български земеделци, които меко казано изнемогват и всеки минал ден все по-трудно се оправят. Напомних и писмото на 24 асоциации на животновъди, изпратено и до комисар Войчеховски, с което показаха противоречие с избраните ставки по обвързаната поддръжка. Това са оптималните ставки по линия на обвързаната поддръжка, само че като размер те са по-ниски от предходния програмен интервал, сподели още Атидже Вели.

Дипломатичният коментар от страна от Европейска комисия беше, че обстановката в земеделието в България не е положителна и те са осведомени с нея, заяви евродепутатът.

Вели подчертава и на нуждата Европейска комисия да прави задълбочени оценки на бъдещите законодателни начинания, взимайки поради високите равнища на инфлацията и въздействието, което ще имат тези предложение върху селското стопанство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР