През декември до момента българите са пазарували онлайн най-много във

...
През декември до момента българите са пазарували онлайн най-много във
Коментари Харесай

Прогноза: Онлайн пазаруването ще има връх този уикенд, после се очаква спад

През декември досега българите са пазарували онлайн най-вече във вторник. Това демонстрира проучване на RTB House.

Във вторник уеб магазините на компанията означават 23% повече продажби от междинните за месеца.

Технологичната компания анализира информация от 40 международни пазара в Европа, Латинска Америка, Азия, Съединени американски щати, Близък Изток и Африка. Данните демонстрират характерните зависимости в потребителското държание в един от най-силните месеци от годината за онлайн търговията.

Оказва се, че в международен мащаб потребителите избират да пазарят през работните дни. В понеделник да вземем за пример визитите на уеб магазините се повишават със 17%, а продажбите скачат с 38%. Най-малко пазарим в събота – тогава трафикът е с 8% по-нисък от междинното за целия месец, а продажбите са с 22% по-малко.

Коледното онлайн извършване на покупки е в разгара си доникъде на месеца, след което обаче постепедно пада до най-ниската си точка на Бъдни вечер (28% по-малко визити и с 41% по-малко продажби от междинните за декември).

“През втората половина на декември най-хубавият ход е онлайн рекламата да води потребителите към офлайн магазините ”, съветва Каталин Емилиан, управител за България и Румъния на RTB House. Спадът, който се чака до броени дни, евентуално се дължи на празничните мерки. Фактор евентуално е и страхът от закъснение на поръчките. Въпреки това търговците не трябва да изчезват от пространството, предупреждават експертите и поучават всички маркетинг ходовете след средата на месеца да бъдат ориентирани към физическите продажби.

Преди кривата да се насочи надолу обаче, този уикенд се чака нейният връх. Миналогодишните данни за България сочат, че на 16 декември са направени най-вече продажби и визитите на онлайн магазините са се нараснали с 66% над междинните за месеца.

Въпреки, че не доста консуматори посещават онлайн магазините на Коледа, в този интервал те са по-склонни да кликнат върху реклами. На 25 и 26 декември кликовете на банер рекламите се повишават надлежно с 11% и 10% над междинните за декември. И броят кликове и визити пораства прогресивно след празниците.

“Покачването на кликовете след празниците демонстрира, че в този интервал потребителите търсят характерни предложения ”, обяснява Каталин Емилиан. Според него в интервала към този момент стартират празничните разпродажби, които са различен връх в декемврийските обороти.

Планирането на рекламни бюджети, съобразено с навиците на извършване на покупки, оказва помощ по-оптимизирано привличане на клиенти. Разбира се, най-хубавият метод това да се случи е използването на логаритми с надълбоко учене и изкуствен интелект, които могат с огромна акуратност да открият самостоятелния капацитет за покупка на всеки консуматор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР