През декември 2022 г. общият показател на бизнес климата нараства

...
През декември 2022 г. общият показател на бизнес климата нараства
Коментари Харесай

Несигурната икономическа среда е водещ фактор в промишлеността, строителството и услугите

През декември 2022 година общият индикатор на бизнес климата нараства с 1.0 пункт по отношение на ноември. Повишение на индикатора се следи в индустрията и търговията на дребно, в строителството резервира равнището си, а в бранша на услугите е записано намаляване, оповестяват от Национален статистически институт.

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията " се повишава с 2.5 пункта вследствие на по-позитивните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно нарастване на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да са несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, посочени надлежно от 61.1 и 28.8% от предприятията. По отношение на продажните цени в индустрията прогнозите на мениджърите са за нарастване през идващите три месеца.

През декември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството " резервира равнището си от предходния месец. Очакванията на строителните бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца, са резервирани.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ остават главните фактори, затрудняващи активността, като по отношение на ноември се следи понижение на негативното влияние на първите два фактора. Според последната анкета делът на мениджърите, които не престават да чакат продажните цени в строителството да се покачат през идващите три месеца, е 35.6%.

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно " се усилва с 0.7 пункта, което се дължи основно на усъвършенстваните оценки на търговците на дребно за актуалното бизнес положение на предприятията. Мненията им по отношение на размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца също са удобни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене не престават да са най-сериозните проблеми за бизнеса, въпреки през последния месец да се регистрира понижение на отрицателното въздействие на последния фактор. По отношение на продажните цени прогнозите на търговците на дребно са за известно нарастване през идващите три месеца.

През декември съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите " се намалява с 1.1 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-умерени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда остава главната спънка за активността на предприятията, следвана от конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ. Относно продажните цени в бранша на услугите 22.2% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР