През декември 2022 г. общият показател на бизнес климата нараства

...
През декември 2022 г. общият показател на бизнес климата нараства
Коментари Харесай

НСИ: Икономическа среда продължава да е най-сериозният проблем за бизнеса у нас

През декември 2022 година общият индикатор на бизнес климата нараства с един пункт по отношение на ноември. Повишение на индикатора се следи в индустрията и търговията на дребно, в строителството резервира равнището си, а в бранша на услугите е записано намаляване. Най-сериозният проблем за развиването на бизнеса във всички браншове остава несигурната икономическа среда, заяви Националният статистически институт.

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се повишава с 2,5 пункта поради по-позитивните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.

Показателят " бизнес климат в строителството " резервира равнището си от предходния месец. Очакванията на строителните бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца, са резервирани.

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се усилва с 0,7 пункта, което се дължи основно на усъвършенстваните оценки на търговците на дребно за актуалното бизнес положение на предприятията. Мненията им по отношение на размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца, също са удобни.

" Бизнес климатът в бранша на услугите " се намалява с 1,1 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-умерени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР