През декември 2022 г. Италия увеличи вноса си на петрол

...
През декември 2022 г. Италия увеличи вноса си на петрол
Коментари Харесай

През декември една страна от ЕС изцяло спря покупките на руски петрол


През декември 2022 година Италия усили вноса си на нефт с 12,2% на месечна база до 5,5 милиона тона. Основен снабдител за страната се оказа Азербайджан (854 000 тона), а Русия, която беше измежду главните вносители за страната, изчезна този месец от листата. За цялостното прекъсване на доставките на недопечен нефт от Русия заяви Интерфакс, базирайки се на данни на Министерството на екологичния преход на Италия.

Освен Азербайджан, съществени снабдители на гориво за европейската страна станаха Либия и Казахстан, надлежно с 836,5 и 773,9 хиляди тона. За цялата 2022 година, Италия е внесла 62,5 милиона тона нефт, от които 12,1 милиона тона са закупени от Русия (18,5% от общите доставки).
 Започна ли
Започна ли " лов " на морски сондажи за нефт

Наемите на сондажните платформи скочиха фрапантно

Средната цена на петрола, закупен от Италия през декември е 85,5 $ за барел, при 89,74 $ за барел през ноември. Най-скъпият вид нефт през декември е бил Saudi Arabian Light (103,63 $ за барел), а най-евтиният е бил иракският Basrah Heavy (Fao Blend) - 62,68 $ за барел. За 2022 година междинната цена на петрола, закупен от Италия, е съвсем 100 $ за барел.

На 5 декември Европейският съюз спря закупуването на съветски нефт с доставка по море. Ембаргото на Европейски Съюз не важи за доставките по тръбопроводи, само че доста страни от Европейски Съюз взеха решение независимо да се откажат от тях през 2023 година Освен това, от посочената дата стартира да работи " таван " на цените на съветския нефт, от 60 $ за барел.
 Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се трансформират квотите за рандеман
Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се трансформират квотите за рандеман

Каква е " удобната " цена за петрола за страните износителки
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР