През декември 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство

...
През декември 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство
Коментари Харесай

Промишленото производство с 14.3% ръст на годишна база през декември

През декември 2021 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане се усилва с 0.7% спрямо ноември 2021 година, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През декември 2021 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 14.3% по отношение на съответния месец на 2020 година.

Месечни изменения

През декември 2021 година покачване по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия - с 1.6%, а понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%, и при добивната индустрия - с 0.8%.

Съществено нарастване в преработващата индустрия се следи при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 25.1%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 21.2%, производството на транспортни средства, без коли - с 16.6%, производството, некласифицирано другаде - с 13.7%. По - забележителен спад е регистриран при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 28.2%, производството на тютюневи произведения - с 18.6%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 8.7%.

Годишни изменения

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 37.0%, в добивната индустрия - с 21.4%, и при преработващата индустрия - с 8.9%.

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - със 111.4%, производството на транспортни средства, без коли - с 68.6%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 29.0%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 28.2%. Най-голям спад е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 31.3%, производството на питиета - със 17.7%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 9.6%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР