През далечната 1997-а година, един малък и все още зелен

...
През далечната 1997-а година, един малък и все още зелен
Коментари Харесай

Test Drive: Първи впечатления от Gran Turismo Sport



През далечната 1997-а година, един дребен и към момента зелен конзолен геймър стоеше на щанда в магазина за игри и обмисляше покупка. Играта се споделяше Gran Turismo за Playstation, а цената от над 100 лв. беше равносилна на посвещаване в рицарство или брак, или каквото си изберете - за 15-годишното момче. То обичаше игри с коли, а някъде беше чуло, че GT е най-хубавият симулатор за Playstation. 20 години по-късно момчето е мъж, който и за секунда не съжалява за тази рискова покупка със събраните от закуски двулевки и петолевки. Още преди 20 години Gran Turismo беше на светлинни години пред съперниците. Не желая да обидя никого, нито да пускам следващата война PC против конзоли - просто, когато Need For Speed и Test Drive предлагаха 20-ина автомобила и 5-6 писти, GT имаше нещо от порядъка на стотици коли и към 20 писти.

В идващите години Gran Turismo сериите пораснаха и с всяко ново заглавие растяха пистите, броя коли, подобряваше се физическият модел, звукът, добавяха се онлайн функционалности. Конкуренцията обаче не спи и пристигна миг, в който момчетата от Polyphony започнаха да изостават - Gran Turismo 5 предложи подозрително некохерентно наличие от импортирани от предходните елементи (и генерация конзоли) коли и по този начин наречените Premium коли. Феновете бяха много гневни, включително включвам и себе си. Шестата част на поредицата не съумя да предложи нищо революционно, а в това време на пазара започнаха да се появяват положителни PC симулатори - iRacing набираше скорост от 2008-а и макар скромните си графики, положителния физически модел и онлайн основаната платформа започнаха да притеглят от ден на ден почитатели. През 2014-а се появи и Assetto Corsa - още един мощен съперник, а на конзолния фрон сериите Forza за Xbox също съществено заплашваха водачеството на Gran Turismo.

Всичко изписано нагоре ни води към Gran Turismo Sport и вълнението ми от новото заглавие на Polyphony. Оставяме настрани невъобразимо дългото време за разработка - японците са пословични с това - те избират да изпипат нещата, преди да пуснат GT. По-важното е, че GT Sport би трябвало да означи началото на нова епоха за Gran Turismo и то на няколко фронта. Първо - това е заглавието от поредицата, което ще употребява цялостния капацитет на Playstation 4 Pro конзолата - 4К (скалирана) резолюция, HDR режим, поддръжка на VR очилата на Sony - невиждани графики, най-малко това обещаваше Казунори Ямаучи и компания. На второ място - GT Sport би трябвало да стане същинска платформа за eSports събития - по сходство на iRacing, само че с всички позитиви (и негативи) на GT френчайза.

След към този момент упоменатите закъснения, играта въпреки всичко получи публична премиерна дата - Ямаучи очевидно е удовлетворен от равнището на перфекционизъм, което е реализирано и зелената светлина е дадена - 18-и октомври, 2017-а. И защото от Sony и Polyphony бяха по този начин положителни да пуснат гратис демо (някои хора си купиха PS4 единствено поради това) сред 9-и и 12-и този месец, към този момент имам усещания от първа ръка, които да се опитам обективно да споделя с вас.

1 2 3
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР